Снимка: БулфотоБългарското общество изглежда много изнервено. Обстановката се нажежава много,

...
Снимка: БулфотоБългарското общество изглежда много изнервено. Обстановката се нажежава много,
Коментари Харесай

Симеон Дянков: В България пари се дават чак когато даден бранш излезе да протестира

Снимка: Булфото

" Българското общество наподобява доста изнервено. Обстановката се нажежава доста, а есента и зимата нормално са тежки в България – и от позиция на стопанска система, и от позиция на обществени политики. “

Това сподели пред БНР от Вашингтон някогашният министър на финансите и вицепремиер Симеон Дянков. Според него политически нещата у нас наподобяват в патова обстановка, написа blagoevgrad24.bg.

В България пари се дават чак когато даден отрасъл излезе да стачкува, чакаме до момента в който ситуацията стане тежко. Това анализът би могъл да го покаже няколко месеца по-рано, счита Дянков. " И парите да се раздават въз основата на разбор, а не въз основата кой излиза в стачки. “

В Румъния тази седмица също имаше политическа рецесия, това обаче не им пречи да имат фокусирана стратегия – и върху райони, и върху браншове, и върху избрани семейства, даде пример Симеон Дянков.

Исторически нашите бюджети, докъм август, даже в тежки години са на плюс. Става мъчно септември, октомври и ноември, разяснява финансистът. Дянков не вижда нищо неприятно в това тогава да се мине към недостиг, както е планувано. По-интересно по думите му е това, че в случай че се гледат последните данни за бюджета от юли и август, " не спадат единствено приходите, а спадат много внезапно и разноските “. Спад бележат инфраструктурните планове, уточни Симеон Дянков.

Бившият финансов министър поучава в идващия бюджет за следващата година да се заложи на по-силна обществена политика, за опазване и основаване на нови работни места.

" Пари има. И Европа ни дава пари – те са на доста ниски лихви, България има относително огромни благоприятни условия за взимане на повече заеми. Така че тук не би трябвало да сме свити. Трябва да гледаме за всяко работно място, за всеки район, за всеки бранш да има задоволително пари в идващите 6 до 9 месеца – те ще са сложни месеци. “

Във връзка с по-големите разноски за военна техника през последните години Дянков съобщи, че " тази техника не ни оказва помощ в рецесията, тя умерено може да изчака една-две години “. 

" Тук става въпрос за милиарди, това не са дребни разноски. Разход, който умерено може от 2021 година да мине в 2022-а. Това единствено по себе си ни дава 1 или 2 милиарда, когато приказваме за спомагателна обществена политика “, посочи той.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР