Снимка Булфото, архивВъпреки топлото време в началото на седмицата, идва

...
Снимка Булфото, архивВъпреки топлото време в началото на седмицата, идва
Коментари Харесай

Климатолог предупреди за голямо застудяване - с 20 градуса надолу

Снимка Булфото, списък

Въпреки топлото време при започване на седмицата, идва захлаждане. Небето над страната в последните дни е оранжево, а в Западна Европа разгласяват фотоси от ръждива снежна завивка. Това се дължи на мощни прашни стихии от Сахара и южен вятър, носещ пустинния пясък насам. Това се случва на фона на извънредно топлите февруарски дни у нас.

" Бяхме на косъм да подобрим върховете. През рекордно топлия февруари навръх същите дати е било малко-по топло през минали години. Въпреки това стоплянето не е в безусловно цялата страна. Дунавската низина тъне в мъгли ", съобщи климатологът Симеон Матев в ефира на " България заран " пред.
По думите му се чака захлаждане през втората половина на седмицата.

" Гответе се за много огромно температурно намаляване. В петък в цялата страна температурите ще бъдат негативни - ще се намалят с към 20-25 градуса. Очакват ни същински амплитуди ", счита Матев.

Той разяснява и обстановката с пясъка от Сахара. 

" Не е толкоз рядко събитие. Годишно 3-4 пъти ставаме очевидци на тези по този начин наречените " кални превалявания ". Възможно е и през днешния ден, в случай че някъде превали, да има следи от този оранжев прахуляк. И в случай че желаете можете да пипнете сахарския пясък ", добави климатологът.

Той назова обстановката с преваляванията през януари " неповторима ". Те провокираха и някои срутища, които обаче не всеки път могат да бъдат планувани.
" Нашата територия не е нещо неповторимо и изключително. Навсякъде има проблеми след такива значителни дъждове. Свлачищата и срутищата се задействат от дейни превалявания. Период без превалявания ще понижи тези рискови феномени. При обмисляне на път текат доста комплицирани процедури и работят доста експерти, само че не всеки път можеш да предвидиш къде ще се случи това свлачище. Трябва да има и известна доза шанс ", добави Матев.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР