Снимка: Булфото, архивВъншният ни министър Екатерина Захариева даде интервю за

...
Снимка: Булфото, архивВъншният ни министър Екатерина Захариева даде интервю за
Коментари Харесай

Захариева: Блокирането на преговори за членство на Северна Македония с ЕС няма общо с изборите

Снимка: Булфото, списък

Външният ни министър Екатерина Захариева даде изявление за " Политико ", в което изясни, че блокирането на договаряния за участие на Северна Македония с Европейския съюз няма нищо общо с идните избори в България.

Тя бе безапелационна, че позицията на София по въпроса няма да се промени след вота през април, написа БГНЕС.

" Опитваме се да бъдем оптимално положителни. Но не мисля, че нещо може да се промени, в случай че нашите другари не са подготвени да приложат Договора за другарство от 2017 година и да съблюдават уговорките си ", означи ръководителят на българската дипломация..

По нейни думи има ясни условия за започване на договарянията, а точно осезаеми резултати при използването на съглашението от Преспа сред Гърция и Северна Македония, както и Договора за другарство, подписан с България.

Според Захариева би трябвало да успокоим страстите. Тя разясни, че харесва прочувствените нации на Балканите. Според нея обаче, когато се прави опит за реализиране на съглашение и компромис, е по-добре да те да беседват между тях, в сравнение с посредством медиите.

Припомняме, на 17 ноември 2020 година България показа своята позиция за започване на договаряния с Р С. Македония - поддържаме Албания за Европейски Съюз, само че не и Македония. Основните причини на България се опират на блокирането на работата на взаимната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси сред България и Северна Македония, която бе основана вследствие на Договора за другарство, добросъседство и съдействие, подписан на 1 август 2017 година и влезнал в действие на 14 февруари 2018 година

Още при започване на октомври България сложи условия на Северна Македония, с цел да получи поддръжката ни за участие в Европейски Съюз. Едно от тях е Северна Македония да реализира съответни резултати точно по тематиката за значими събития и исторически персони в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и други

След срещата на 13 септември 2019 година, която беше избрана като " най-безплодната " до този миг, президентът Румен Радев свика незабавна консултативна среща, на която настоя да се начертаят алените линии по отношение на Северна Македония. През 2020 година Македония едностранно приключи диалозите за общата ни история, с мотив вътрешнополитическата конюнктура в страната. Работата на комисията беше обновена, само че още веднъж без необикновен триумф.

Междувременно министър председателят на Македония направи няколко взаимно изключващи се изявления. В изявленията му се виждат две линии - едната за вътрешнополитическа приложимост и друга за четене и слушане от страна на българите.

В средата на януари тази година опозиционната партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ прикани за заледяване на договарянията с България. Лидерът й Христиан Мицковски съобщи, че няма цена, която да го накара да признае, че до 1945 година македонците са били българи и че македонският език е бил български.

Македонският министър председател Зоран Заев отхвърли апела и акцентира, че в договарянията със София македонският език и еднаквост няма да бъдат обект на диалози.

Всичко това се случи на фона на решението на Скопие да върне сръбския език за проучване в учебните заведения.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР