Снимка Булфото, архивЦетралната избирателна комисия прие на днешното си заседание

...
Снимка Булфото, архивЦетралната избирателна комисия прие на днешното си заседание
Коментари Харесай

ЦИК: Отделни секции ще има в болници, социални домове, затвори и плавателни съдове

Снимка Булфото, списък

Цетралната изборна комисия одобри на днешното си съвещание изискванията и реда за формиране на изборни секции в лечебни заведения, домове за остарели хора и други профилирани институции за даване на обществени услуги, в местата за отнемане от независимост и за задържане, както и на плавателни съдове под българско знаме, и за правене на изборни описи, оповестява Българска телеграфна агенция.

На по този начин изброените места съответният началник или капитанът на плавателния съд образува изборна секция при съществуването на не по-малко от 10 гласоподаватели, настанени в тези заведения или на борда на плавателния съд, изразили документално или устно предпочитание за гласоподаване.

Ръководителите на заведенията, домовете и профилираните институции, както и на местата за отнемане от независимост и за задържане, в период от 48 часа преди изборния ден - до 17.00 часа на 11 ноември 2021 година, следва неотложно да уведомят документално за образуването на секция кмета на общината, на чиято територия се намира заведението, домът, профилираната институция, мястото за отнемане от независимост и задържане, пристанището, на което домува плавателния съд.
Избирателните описи за гласоподаване на изброените места се сформират и подписват от ръководителите на тези заведения надлежно от капитаните на плавателните съдове.

В местата за отнемане от независимост и за задържане изборните описи се сформират и подписват от съответния началник като самоличността на арестуваните, по отношение на които няма влезнала в действие присъда, се открива от персоналните им каузи по планувания ред в Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража (ЗИНЗС).

Не по-късно от 17.00 ч. на 11 ноември 2021 година ръководителите на заведенията и домовете посредством кмета на общината по местоположение на заведението или дома уведомяват органите за включените в листата гласоподаватели предвид на заличаването им от изборните описи по непрекъснатия им адрес преди предаване на тези описи на секционните изборни комисии. Уведомяването се прави посредством изпращане на копие от направения изборен лист, по телефон, факс или е-поща. Същото се отнася и за местата за отнемане от независимост и за задържане, както и за корабите.

При установяване на броя на гласоподавателите в лечебните заведения, не се включва броят на гласоподавателите в COVID-19 отделението на съответното лечебно заведение, където се ползват други правила. Там на членовете на секционна изборна комисия, която обслужва секция с заболели от коронавирус, се обезпечават: предпазен костюм за еднократна приложимост, ръкавици, предпазен шлем с хирургическа маска или защитна маска вид FFP2/FFP3. Тези принадлежности се обезпечават за сметка на държавния бюджет и се дават на членовете на СИК от общинската администрация.

В лечебните заведения, в които са разкрити две или повече COVID-19 отделения, ситуирани на разнообразни етажи или в независими здания, една секция може да обслужва повече от едно COVID-19 поделение. Ръководителят на лечебното заведение дефинира обсега на тази секция. В изборния лист на формираната на тези места секция се включват и гласоподаватели от друго COVID-19 поделение, в което броят им е по-малко от 10.

Ръководителят на лечебното заведение следва да дефинира помещение за работа на секцията във всяко от отделенията, които тя обгръща.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР