Снимка Булфото, архивТрима спасители са носили близо час на ръце

...
Снимка Булфото, архивТрима спасители са носили близо час на ръце
Коментари Харесай

Кучета откриха, а спасители носеха цял час на ръце загубеното момче край Сливен

Снимка Булфото, списък

Трима спасители са носили близо час на ръце 9-годишното момче, което са загуби край Сливен в събота след фамилен пикник. Детето е открито от две следови кучета, белгийски овчарки,  а в търсенето му участваха над 80 души, написа TrafficNews.bg.

``
реклама

Момчето е пренесено до комфортно място за евакуация от Атанас Кошничаров, топ-планинар и някогашен дълготраен началник на доброволците от Планинския избавителен отряд, и двамата служители на реда Виктор Черкезов и Христо Стоянов. Хлапето е било грохнало от отмалялост след дългото блуждаене. 

  " То е вървяло несъмнено 6-7 км, че и повече, самичко, измежду гъста растителност, без горски пътеки. За нас самите беше много мъчно да слизаме и да се изкачваме “, описа Христо Стоянов пред " Труд ".

„ Местността, в която го открихме, беше извънредно стръмна. То евентуално бе предписание опити да се изкачи, само че бе падало. Беше изплашено, неконтактно. Плачеше. Трепереше. Дадохме му връхна дреха, вода – също “, добави сътрудника му Виктор Черкезов. Спасителите съумели за малко да попаднат в обсег и да оповестят за щастливата развръзка, само че не могли да кажат къде се намират. Връзката се разпаднала и повече била невъзможна. Тръгнали по коритото на планинска река. Вървели към час, до момента в който открият контакт и им окажат поддръжка. През цялото време носели детето на ръце, споделиха те. Към 18 часа на 23 март момченцето към този момент било предадено на родителите си.

Семейството и техни близки са отишли в съботния ден на пикник в планината, на 10 км от Сливен. Децата си играели. Изведнъж момчето изчезнало от погледа на възрастните. Час-час и половина го търсили, само че без триумф. В 13,51 ч. подали сигнал на тел.112. „ Детето е имало мобилен телефон-гривна, само че го е свалило, беше на масата.

Операцията бе проведена неотложно. Основният проблем беше местността. Пикникът бе на едно било, откъдето вероятните направления бяха няколко, периметърът бе сериозен. Първоначално се включиха 80 души. Бяхме осведомени, че детето е с фланелка. Според родителите му, то не би желало да се демонстрира пред хора, което би ни затруднило “, съобщи гл. контрольор Димитър Кикьов.

Сформирани са екипи с присъединяване на служители на реда, пожарникари, горски чиновници, военна полиция с термокамери. Използвани са две следови кучета, белгийски овчарки. Екипите повели планинските спасители, сподели Николай Сотиров, шеф на планинския избавителен отряд. Ръководството на Министерство на вътрешните работи е било известено и с негово подпомагане е бил обезпечен боен хеликоптер с термокамери и камери за нощно виждане.

За благополучие, до подобен процес на събитията не се е стигнало. „ Искам да подчертая, че когато има положително взаимоотношение сред институциите, резултатите са доста положителни. Всички момчета, които участваха в търсенето и всички институции, заслужават да бъдат поздравени. Планината си желае подготовка. Когато се случи подобен случай, оптимално бързо би трябвало да се подава информация, тъй като за спасяването на дете, на човешки живот всяка минута е значима “, акцентира комисар Иван Русев, зам.-директор на ОД на МВР-Сливен.

" Детето беше в действителност изплашено, неконтактно, мокро. Явно се виждаше, че е падало и имаше няколко контузии по лицето, драскотини по-точно ", сподели комисар Иван Русев.

Тримата спасители близо час са го носили  на ръце, тъй като им се е наложило да преминат през река и мощно пресечена околност, с цел да излязат на комфортно място за евакуация.

  " За да го предпазим от реката го вземахме и го носихме. Вода имахме и му дадохме да си пийне. Трепереше и му дадохме връхна дреха ".

По време на акцията по отправено искане на  МВР към Министерство на защитата  е бил квалифициран хеликоптер с термокамери, който да се включи при нощно търсене на момчето.

Това е втори случай в границите на две години на изгубено дете в планината.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР