Снимка: Булфото, архивСумата от 1800 лв. трябва да заплати Зоопарка

...
Снимка: Булфото, архивСумата от 1800 лв. трябва да заплати Зоопарка
Коментари Харесай

Уволнен служител осъди Зоопарка във Варна за сумата от 1800 лв.

Снимка: Булфото, списък

Сумата от 1800 лева би трябвало да заплати Зоопарка във Варна по тази причина, че е уволнил нелегално собствен чиновник. Това излиза наяве от решение на Районния съд в морската столица от 30 август, съобщи Moreto.net.

Освен компенсацията за оставането на ищеца без работа от март до май тази година и сторените разходи по производството, Районният съд анулира уволнението и възвръща мъжът на заеманата от него служба като " Пазач на животни ".

В исковата молба, уволненият чиновник оспорва отстраняването си като нелегално, като твърди, че се намирал в безсрочно трудово правно отношение с ответника, считано от 01.11.2017 година, при цялостно работно време 8 часа и главно трудово заплащане 460 лева, увеличено след това на 510 и 560 лева, с спомагателни съглашения от 01.01.2018 - 01.01.2019 година

Ищецът показва още, че с Експертно решение на ТЕЛК към МБАЛ " Света Анна " му била избрана 80% трайно понижена продуктивност за период от 1 година и 50% за период от 3 години. И в двата случая комисията предписала, че лицето може да извършва заеманата служба при съблюдаване на противопоказанията, а точно тежък физически труд, нощен труд, нервно - психологично напрежение.

От 31 януари до 11 март тази година, мъжът излязъл в годишен отпуск, връщайки се на работното си място на 12 март, управлението на Зоопарка не го позволило и му връчило процесната заповед за преустановяване на трудовоправните им връзки, считано от 13 март.

Ищецът отказал да я подпише и подал молба до Дирекция " Инспекция по труда " за подпомагане да бъде позволен до работа. С писмо от 20 март мъжът бил известен, че трудовият му контракт е преустановен от 13 март, а седмица по-късно получил единствено трудовата си брошура и отвод на работодателя да връчи заповедта за преустановяване на ТПО. Уволненият подал молба до управлението на Зоопарка и на 27 март получил образец от заповедта за преустановяване с съображение - неспособност на служащия да извършва отговорностите си по трудов контракт по здравни противопоказания за полагане на нощен труд, въз основа на умозаключение на ТЕЛК.

Служителят оспорва уволнението си като незаконосъобразно, заради осъществяването му преди влизане в действие решението на ТЕЛК, както и че е в неспособност да извършва заеманата служба. Противопоказанията за нощен труд са единствено рекомендация за облекчени условия, също така ищецът твърди, че е давал единствено дневни смени.

От своя страна ответникът оспорва исковете като неоснователни и твърди, че работното време за съответната служба е на смени от 12 часа със наложително полагане на нощен труд. Според настоящото щатно разписание не се планува опция пазачите на животни да поставят единствено дневни смени, заради което ищецът не би могъл да бъде възобновен на работа, нито да му бъде препоръчана друга, поради здравословното му положение.

След взетите по делото доказателства, излиза наяве, че уволненото лице е дало документално единодушие за полагане на нощен труд и е подписало месечни план-графици за наряди през месеците декември 2017 година, януари и февруари 2018 година, от което е видно, че той е бил осведомен с условието и не възразява против него.

Съдът смята, че даването на дневни смени от ищеца, може да се дължи на разнообразни ангажименти за замяна сред самите чиновници, както и на проявена от работодателя благосклонност за вземане предвид с желанието на служителя за полагане единствено на дневен труд.

За да бъде прекъснато трудовото правно отношение е належащо да бъде на разположение негативна причина - при работодателя да няма друга работа, подобаваща за здравното положение на служителя, или той да не е склонен да я заеме. От показано длъжностно разписание, съдът намира, че е имало незаета численост за позицията " служащ озеленяване " и за нея работодателят не е потвърдил, че по това време е била заета или несъответствуваща за уволнения мъж.

От осъществената от съда информация по трудовата брошура на ищеца се открива, че в процесния интервал от датата следваща издаването на заповедта за уволняване - 13.03.2019 година до 08.05.2019 година ищецът не е работил по трудово правно отношение.

Вследствие на събраните доказателства, Районният съд във Варна осъжда Зоопаркът да заплати сумата от 1800 лева и да възвърне уволнения на работа като надзирател на животни.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР