Снимка Булфото, архивСтраната ни е сред държавите-членки в ЕС, в

...
Снимка Булфото, архивСтраната ни е сред държавите-членки в ЕС, в
Коментари Харесай

Евростат: България отчита ръст в производството на биогорива

Снимка Булфото, списък

Страната ни е измежду държавите-членки в Европейски Съюз, в които се регистрира растеж при производството и потреблението на биогорива за превоза, демонстрират данни от разбор на Евростат за каузи на зелената сила в превоза през 2016 година, съгласно инструкция 2009/28 / Европейска общност за поощряване на потреблението на сила от възобновими източници.

България употребява над 7 % от възобновимата зелена сила в превоза, при междинен индикатор за Европейски Съюз от 10 на 100, регистрира европейската статистика, предава Българска телеграфна агенция.

По този индикатор страната ни е в съвсем равни позиции със страни като Германия, Италия, Словакия, Португалия и Финландия, които също записват индикатор от над 7 на 100 при потреблението на зелена сила за транспортни цели.

Според специалисти в сектора, у нас има извънредно удобни условия за развъждане на рапица, слънчоглед или други маслодайни култури, които са главният съставен елемент при производството на биогорива. Биогоривата са подобаващи за дизелови коли, те са по-евтини, по-чисти и по-безвредни от петрола, заради което не се таксуват с данък като петролните горива и това съставлява мощен стопански тласък за производството и потреблението им.

Бизнесът с биогорива у нас едвам прохожда, само че към този момент провокира огромен интерес измежду аграрни производители, транспортни компании и други компании, чиито производства са подвластни от горивата, напомнят специалисти в сектора. Според тях изключително мощен е ползата от биогоривата измежду земеделските стопани, които имат мотивация от една страна да създават култури за произвеждане на биогорива, а от друга - да зареждат селскостопанските си машини с сходни горива.

Според специалистите търсенето на биогорива в целия свят пораства прогресивно, като даже към този момент има недостиг за тях. Световен водач в това произвеждане е Съединени американски щати, където през 1999 година производството на биодизел от 1,9 млн. литра се е нараснало до 2600 млн.литра през 2016 година

ШВЕЦИЯ Е ЛИДЕР Пожарна охрана ПРОИЗВОДСТВО НА БИОГОРИВА

През 2016 година Швеция и Австрия са единствените две държави-членки в Европейски Съюз, които са постигнали поставената цел да употребяват 10 на 100 сила от възобновими източници на сила за превоза, надлежно Швеция - 30 на 100 и Австрия - 10,6 на 100. Следват Франция /9 на сто/ и Финландия /8 на сто/, които са относително близо до постигането на задачата. Повечето от останалите държави-членки на Европейски Съюз са към средата на пътя към постигането на задачата за увеличение каузи на биогоривата в превоза.

На негативния полюс при потреблението на зелена сила в превоза, са страни като Естония /0,4 на сто/, Хърватия /1,3 на сто/, Гърция /1,4 на сто/ и Словения /1,6 на сто/. Болшинството страни от Европейски Съюз са надалеч от главната цел на тактиката " Европа 2020 " от 20-процентно потребление на сила в превоза от възобновими източници в нейното брутно извънредно енергийно ползване.

Безспорни водачи в международен мащаб при производството на биогорива са Съединени американски щати и Бразилия, където зелената сила за превоза се създава основно от култури като царевица и захарна тръстика, до момента в който в Европа биодизел се добива главно от рапица, слънчоглед и соя.

Анализът на Евростат регистрира още, че превозът е най-големият замърсител на въздуха с фини прахови частици и заместването на стандартните горива в превоза с биогорива занапред ще се развива и ще понижава замърсяването на въздуха за запазване на публичното здраве. Поради обвързващата цел по тактиката " Европа 2020 " производството на течни биогорива в Европейски Съюз се е нараснало доста, като биодизелът е най-разпространеното течно биогориво, следвано от биогазолин и други течни биогорива.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР