Снимка Булфото, архивСтана ясно кога и как може да се

...
Снимка Булфото, архивСтана ясно кога и как може да се
Коментари Харесай

Хартиените бюлетини ще се използват само с разрешение на ЦИК

Снимка Булфото, списък

Стана ясно по кое време и по какъв начин може да се употребяват хартиени бюлетини. 

В машинния протокол няма по какъв начин да има неточност. Toва съобщи ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова в утринния блок на Българска национална телевизия.

Данните от машинното гласоподаване се записват във флаш паметта, която се показва в изчислителния пункт и се трансферират от това устройство към системата.

Проведен е добър тест за сигурността на машинното гласоподаване, като ЦИК ще вземе решение за контролно броене на разписките и за предварителните парламентарни избори. Тя даде за образец частичните локални избори в община Благоевград и село Ясен, където преброяването на контролните разписки дало добър тест за сигурността на машинното гласоподаване.

За хеш кодовете Нейкова изясни, че с измененията в Изборния кодекс СИК преди началото на гласуването би трябвало да отпечатат систематична квитанция. В долната част на разписката има систематичен хеш код. Когато кодовете подхождат, машината работи със сертифицираната версия на софтуера. Ако има разминаване, би трябвало да се уведоми РИК и ЦИК. Ако кодът е друг, с съответната машина не би трябвало да се гласоподава, акцентира Нейкова.

СИК не може да взема решение за хартиеното гласоподаване. Ако има догадка за прекратяване на машинното гласоподаване, СИК би трябвало да уведоми РИК, тя от своя страна ЦИК и единствено последният може да вземе решение за прекратяване на гласуването с машина и прекосяване към хартиено гласоподаване. Тя се надява да няма такива случаи, само че не ги изключва като опция.

Смарт картите служат за активиране на машината за гласоподаване, само че не и за нейното манипулиране. Машините нямат интернет връзка и даже и да има опити за хакване, би било доста мъчно да се стигне до манипулиране на машините. С флаш паметите не може да се извърши някаква корист, тъй като са пломбирани, увери Камелия Нейкова.

В края на изборния ден, когато завършва СИК, се отпечатва заключителен протокол. Протоколът съдържа данните от машинното гласоподаване и е неразделна част от протокола на СИК.

Всяка секция ще бъде подсигурена с хартиени бюлетини, посочи Нейкова.

Избирателите могат да поддават сигнали, само че първо би трябвало да се обръщат към РИК.

Нейкова счита, че нямало задоволително време за образование на Секционните изборни комисии. Тя се надява Районните изборни комисии (РИК) да са обучили задоволително добре СИК, с цел да нямат проблеми и усложнения.

Хората, които не виждат, могат да гласоподават с компаньон. ЦИК ще излезе през днешния ден с решение по какъв начин ще се осъществя видеозаснемането.

По време на стерилизация на изборното помещение не се прекъсва изборното гласоподаване.

Камелия Нейкова не се тормози от бойкот и анулиране на вота, само че чака да има недобронамереност. Според нея хората щели да упражнят гласа си, с цел да може изборите да бъдат извършени по един спокоен метод и без напрежение.

За гласуването в чужбина, Нейкова изясни, че в 511 секции ще се гласоподава единствено с хартия и в 273 с машини. Общо машините за гласоподаване в чужбина са 421. Всички машини за гласоподаване са доставени към дипломатическите и консулски представителства. Задължение на " Сиела Норма " е да обезпечи механически екипи, с цел да бъде обезпечена техническата поддръжка на машините, уточни Нейкова.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР