Снимка: Булфото, архивЩе намалим количествата вода от язовир Камчия“ за

...
Снимка: Булфото, архивЩе намалим количествата вода от язовир Камчия“ за
Коментари Харесай

Флагман: Ревизоро спира водата за Варна от язовир „Камчия“, за да спаси Бургас от безводие

Снимка: Булфото, списък

Ще понижим количествата вода от язовир „ Камчия “ за Варна, с цел да не се стигне до безводие в Бургас. Северното Черноморие ще се водоснабдява от язовир „ Цонево “, а Южното ще взема и от „ Ясна поляна “. Това сподели в „ Здравей, България “ по Нова телевизия министърът на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро, написа " Флагман ".

 

„ В Източна България от години не е валяло и има огромни проблеми – поречието от язовир " Копринка " до река Тунджа е пресъхнало. Друг образец – язовир " Камчия ". Трябва да чакаме следващата година май-юни или да вземем ограничения още в този момент “, попита той.

„ Предстои ни водна рецесия. Ако тази година не вали дъжд, в случай че не падне сняг, следващата година ще имаме осезаеми проблеми. Досегашният метод на ръководство на водните запаси ще се окаже неупотребим в изискванията на все по-голяма суша. Трябва обаче да вземаме сложни решения. На идващия министър никак няма да му е елементарно “, предизвести Ревизоро. 

„ Язовир „ Камчия “ дава вода и на Северното, и на Южното Черноморие. Ако няма голям сняг и дъжд, каквито през последните три години липсваха, единият вид е, когато свърши водата във водната кула, да сложим помпи в мъртвия размер и няколко месеца ще издържим. Трябва ли обаче да чакаме май и юни? Нужни са ограничения още в този момент. Много елементарно е да кажеш след три месеца се оправяйте “, добави той.

„ Премиерът ми е упълномощил за Черноморието особено и от три месеца работим по една тактика. Предложихме му няколко разновидността и той сподели да работим по всички по едно и също време. Трябва да вземем ограничения за идващото десетилетие “, съобщи министърът. 

„ Язовирите, които не се употребяват от десетилетия, би трябвало незабавно да бъдат ремонтирани и закачени към деривацията, която зарежда Бургас. По този метод казусът и за бизнеса, и за жителите, и за летуващите, ще бъде решен за десетилетие, само че има и други проблеми в страната “, добави той.

„ Заобикалят се проблемите, надявайки се дядо Боже да пусне дъжд. Докато аз съм министър вода ще има, само че би трябвало да се подготвим за бъдещето “, твърди Ревизоро. 

За Черноморието до идната Нова година, а не тази, ще издържим даже и да не паднат дъждове и снегове, само че е хубаво в този момент да мислим, с цел да не се постановат сложни решения, добави той.

„ На доста места може да има водни режими, в случай че през тази година няма дъжд и сняг. Хубаво е от язовир „ Кричим “ да се зарежда и Пловдив, и Хасково “, съобщи министърът. 

„ Притеснявам се за хората, които ще седнат на моя пост, тъй като ще са като лекарите от Бърза помощ, които отиват в ромския квартал, с цел да ги пребие някой. На другия ден отново са длъжни да отидат там, тъй като са полагали клетва. Така и аз съм задължен да се грижа за чистотата на въздуха, да водата и за тези, които стачкуват, и за тези, които не стачкуват. Не ми е прелестно да ми споделят мутра, само че и това го има в ръководството “, сподели още той.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР