Снимка Булфото, архивПроверка за алтернативно отопление показа, че дървата за

...
Снимка Булфото, архивПроверка за алтернативно отопление показа, че дървата за
Коментари Харесай

Монитор: Дървата за огрев са скъпи и ги няма

Снимка Булфото, списък

Проверка за различно отопление сподели, че дървата за огрев скъпи и дефицитни. Цената им за месец скочи с към 20 на 100 по отношение на предходната есен, сподели инспекция на „ “. Около София към този момент доста мъчно може да се откри кубик дърва на цена под стотарка. Допреди време в склад за горивни материали в Казичене е можело да се намерят на цена малко под 80 лв., само че в последните дни там дърва няма.

Младен Бойчев съобщи, че идната доставка при всички случаи ще бъде на цена над 90 лева за кубик.
 
Търсенето на дърва разумно е високо и хората в този момент купуват най-малко по 5 кубика. Предпочитат смесените. Причината е, че цената на кубик по отношение на предходната година се усили с към 15 лева и то за последните 2 месеца. В момента цената е към 100 лева При пелетите повишаването е доста по-скъпо, по отношение на различен път преди сезона и хубавите към този момент стигнаха 480 лева за звук. Преди година бяха с 30 лева по-евтини, сподели търговец, поискал анонимност.

В различен склад за дърва потвърдиха, че в този момент не престават да се купуват по 5-6 кубика дърва за огрев, само че клиентите предпочитали повече дъб.

„ Цените на дървата за огрев са скочили за година с над 20% и сега те са на равнище от 110-115 лева за кубик, сподели различен търговец. „ Причината е дефицитът на дървесина от началото на годината. Причината е прекомерно огромната администрация у нас и усложнените процедури за издаване на позволение за рандеман на дърва за огрев. За да се вземе една гора да се сече, се минава през 9 пътеки. За това и доста от дърводобивните компании в страната се отхвърлиха от този бизнес и започнаха да се занимават с нещо друго. Никога не съм изпитвал такива огромни компликации да се снабдя с дърва, които да продавам на крайните клиенти, както тази година “, сподели за организацията Сергей Кръстев.

От друга компания подчертаха, че при пелетите има повишаване от двайсетина %. Обикновено по това време на годината се купуват приблизително по 2 тона пелети като според какъв брой ще е студена зимата може да дотрябва още към един звук. „ Ползващите дърва, нормално в този момент купуват по към 5 кубика и след време си набират още количества “, разясни Михаил Гешев.

„ Август, септември и октомври са най-силните месеци за покупка на дърва за огрев. Сега към този момент се купуват по-големи количества 5-10 кубика и даже 20, зависи какъв брой им трябват и с какви пари разполагат сега “, показа търговецът Антон Балев. Според него хората, вземащи дребни количества, нормално ги употребяват за камини в гостните си, а за главно отопление употребяват други способи. Дървата са поскъпнали много за година, предходната година бяха към 100 лева на кубик, а в този момент са към този момент 110 лева “, посочи той.

Търговци в огромните градове оферират и палета с подредени количества по-малко от кубик. Обикновено количеството е 0,8 кубика и се предлага в София за най-малко 85 лева

За пелетите цените могат да стигнат и до 680 лева за звук, сочи информация в уеб страниците на търговците, предлагащи, различното на цепениците гориво за огрев. От една от компаниите споделиха, че в този момент се купуват от 1 до 8-10 тона, като количеството зависи от финансовите благоприятни условия на клиентите и площта, която ще се отоплява. Според Сергей Константинов най-хубавите пелети били внасяните от Румъния пелети, създавани в един от заводите на огромна австрийска компания фабрики там. По думите му по отношение на предходната година дървесните пелети на пазара на дребно у нас са поскъпнали в порядъка на 30-40 %.

Във Велико Търново пък цените са старите настояват локални търговци. Цената на кубик метрови ненарязани дърва върви сред 70-75 лева Така камион с 8 кубика, както ги карат множеството компании, е 550-600 лева При пелетите на този стадий също няма нарастване. Цената на 15 кг чувал е сред 6,50 и 7,00 лева

В Благоевградско обаче цените на дървата за огрев са с 10 лв. по-високи към този момент спрямо предходната година по това време. Нарязани и нацепени в този момент се продават по 100 лв. за кубик, а метровките по 50 лв.. Хората, които се отопляват на дърва, се запасяват, тъй като не знаят до каква степен нещата могат да стигнат след месец-два.

98 лв. коства кубикът дърва за огрев в Русе, сподели репортерска инспекция на „ Монитор “. Търговците обаче чакат цените да се покачат още при идващото зареждане, като прогнозите им са, че кубикът ще доближи 110 лв.. В русенските хранилища има бук и акация. Някои компании оферират безвъзмезден превоз в границите на града, само че в случай че доставката е в селата, се доплаща.

В Стара Загора пък дъб, бук или габър за един палет (0.7-0.8 куб. м компактно редено) е 80 лева, а за акация – 70, като повишаването по отношение на пролетта е леко.

В ДОБРИЧ

По левче на километър поставят от горната страна за доставката

ИВА ДИМИТРОВА

160 лв. коства сега звук летен дъб в Добрич. Дървата са нацепени и доставката им в границите на града е безвъзмездна. Извън града цената на превоза е 1 лев на километър. В началото на акцията стартовата цена на звук дърва за огрев бе 120 лв., настояват добричлии, закупили си гориво още през август.

Няма задоволително количество дърва в Добрич, настояват търговци. Имам записани чак за ноември, които би трябвало да изчакат доставка, споделя притежател на компания за търговия с дърва за огрев.

В същото време от Североизточното държавно дружество (СИДП) прецизираха, че за 1637 физически лица, живеещи на територията на област Добрич, към този момент са изпълнени доставките от декларирани количества дърва за огрев през зимния интервал. До момента са доставени 11 304 кубически метра дърва за огрев.

Общо над 48 000 пространствени кубични метра дърва за огрев са получили все още физически лица от Североизточна България след направени поръчки към кметствата по места. 7554 семейства към този момент са получили желаните количества.

1929 фамилии от област Шумен са получили 11 475 пространствени кубични метра дърва за огрев, от Търговище 919 семейства са се сдобили със 7002 кубика. За поредна година най-вече са декларираните количества за област Варна 18 252 кубика, за 3069 семейства.

Стопанствата от Североизтока разполагат и с над 2000 пространствени кубически метра дърва за огрев на краткотраен или централен склад и могат да доставят на всички искащи, които са избрали да се отопляват с дърва през зимата.

От СИДП припомнят, че цените на дървата за огрев не се разграничават от миналогодишните. За разлика от борсовите ценови равнища държавното дружество ги доставя на цени сред 46 и 49 лв. (цена на краткотраен склад, без включен превоз и товарене), за другите стопанства в обсега на сдружението.

В Кюстендил желаят петарка повече

СЕВЕРИНА ДИМИТРОВА

90 лева е цената на един кубик нарязани и нацепени дъбови дърва в Кюстендил, откри репортерска инспекция на „ Монитор “. С 15 лева по-евтини са метровките, само че малко на брой ги избират поради това, че би трябвало да се режат и цепят на място. „ Ако човек тръгне да си прави тънки сметки и му докарат дървата цели, след това ще му излязат златни. Трябва да платиш на човек с машинка, след това да вземеш някой да ги нацепи. Затова ние всяка година взимаме напряко подготвени и ги вкарваме от рано в мазето, с цел да са сухи за зимата “, изяснява 48-годишният Петър Ивайлов от Кюстендил.

За кубик нарязани букови дърва пък кюстендилци ще би трябвало да се бръкнат с 85 лева, като още веднъж тези, които са на метровки, са по-евтини – 70 лева за кубик. Заради големия напор от страна на хората пък записването в някои от компаниите в регионалния град става най-малко три месеца обратно. „ Хората желаят да се снабдят с дърва в точния момент и по тази причина се получава известно очакване. Зависи от броя на клиентите. А другояче като цени можем да кажем, че има растеж с 5 лева при всички типове дърва, сходно е ситуацията и при въглищата “, разясниха от локален склад.

Сечеш самичък и кубикът излиза до 28 лева

Закупуваните непосредствено от държавните горски и ловни стопанства в страната дърва за огрев за идния отоплителен сезон цените на дървата са сходни с миналогодишните, оповестяват от земеделското министерство. Най-търгуваните широколистни дърва се оферират за персонална приложимост на горски склад на цени сред 37 лева и 48 лева за тримерен пространствен метър без Данък добавена стойност, иглолистните дърва - сред 24 лева и 36 лева без Данък добавена стойност за другите териториални поделения и се дефинират от характерните условия на региона, отдалечеността на сечището от обитаемото място и разноските за рандеман.

Продажната цена на дървата за огрев, добивани от самите лица за лични потребности, е в границите от 5 лева до 22 лева за иголистни дърва без Данък добавена стойност за тримерен пространствен метър и надлежно от 12 лева до 28 лева без Данък добавена стойност за тримерен пространствен метър за широколистните дърва.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР