Снимка: Булфото, архивПродължава първата за годината обработка против кърлежи на

...
Снимка: Булфото, архивПродължава първата за годината обработка против кърлежи на
Коментари Харесай

Продължава първата за годината обработка против кърлежи във Варна и региона

Снимка: Булфото, списък

Продължава първата за годината обработка срещу кърлежи на терени с публично значение на територията на община Варна. Това сподели в изявление за Радио „ Фокус “ – Варна Антоанета Тончева, шеф на общинско дружество „ Дезинфекция, дезинсекция и дератизация “ .

По оперативни данни от началото месеца до момента срещу кърлежи са обработени 200 декара зелени площи. Приоритетно преди Великденските празници са третирани огромните градски паркове – Морска градина, Зоопарк, Аспарухов парк, парковете в регионите „ Младост “ и „ Владиславово “. Дезакаризирани са към 60% от зелените площи в детските гради и ясли, по проект дейностите в тях би трябвало да приключат до края на месеца.

Обработката в учебните дворове ще бъде осъществена в два следващи съботи – 21-ви април и 28-ми април, когато там няма придвижване на възпитаници, добави Антоанета Тончева. Всички дезакаризации се организират при подобаващи климатични условия. Използваните биоциди са предопределени за битова приложимост, микрокапсулирани, с ниска токсичност, като третираните площи се отбелязват с предупредителни табели. По думи на Тончева е Приключила пролетната дератизация на каналната мрежа във Варна. Тя посочи, че останалите необработени региони ще бъдат обхванати до края на месец май. Дератизацията на каналната мрежа е прекратена поради популацията на кърлежите и нуждата от обработката на зелените площи. „ Във Варна тази година съвсем нямаше зима. Популацията на кърлежи продължи, ухапванията понижиха, само че популацията се развиваше. В идващите дни, до края на май ще наваксаме с пролетната обработка на канални шахти, главен разплодник на плъхове “, добави Антоанета Тончева.

Дератизацията включва залагане на родентициди в каналните шахти или в дупките на гризачите. Използват се препарати на антикоагулантна основа, със санитарно позволение за стартиране на пазара и информативен лист за сигурност. Третиранията ще се правят при подобаващи климатични условия и прецизно съблюдаване на изискванията за безвредно приложение на биоциди. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР