Снимка Булфото, архивПри съвместна акция на представители на ОД на

...
Снимка Булфото, архивПри съвместна акция на представители на ОД на
Коментари Харесай

Спипаха бракониер, убил десетки застрашени птици и бозайници

Снимка Булфото, списък

При взаимна акция на представители на ОД на Министерство на вътрешните работи - Разград и Държавното ловно стопанство " Воден - Ири Хисар " е арестуван Р. К., оповестиха от Българско сдружение за отбрана на птиците /БДЗП/. При инспекция в дома на нарушителя, разпоредена от Районната прокуратура - Разград, са открити замразени трупове и препарати на над 20 типа предпазени птици и бозайници, написа Булнюз.

Сред тях има типове, предпочитани за запазване в Европа, като дребен писклив орел и вечерна ветрушка; включени в Червената книга на България типове като видра, белоопашат мишелов, дребен корморан, тръстиков блатар, също предпазени типове като земеродно рибарче, черешарка и папуняк, както и елементи от нелегално отстреляни благородни елени. Целта най-вероятно е била препариране за противозаконна търговия. Щетите, нанесени от бракониера, се разгръщат и отвън границите на страната ни, тъй като доста от убитите птици с огромна възможност са от мигриращи популации от други европейски страни.

Затова за случая са осведомени и европейски природозащитни организации и интернационалните институции. От Българско дружество за защита на птиците допускат, че изгубването на някои от последните двойки египетски лешояди в Североизточна България, който е една от най-застрашените птици в света и чиято популация у нас сега наброява едвам 25 двойки, се дължи навръх подобен вид бракониерство. Отстрелът даже на една птица от сериозно заплашен тип е голяма вреда за популацията му и може да способства за цялостното му изгубване. " Не сме очаквали, че сходно варварско, всеобщо изтребване на застрашени типове може да се случва в България. Подобни дейности могат да доведат до изгубването вечно на даден тип от страната ни.

Нямаме скорошни данни за несъмнено гнездене на вечерната ветрушка да вземем за пример и може да се окаже, че този човек е прострелял някоя от последните двойки в България. Случаят провокира голяма паника измежду сътрудниците ни в Европа, с които работим взаимно за опазването на тези типове ", е коментирал Стойчо Стойчев, шеф природозащита в Българско дружество за защита на птиците. " Лицето Р.К. е известно в цялото Лудогорие с бракониерските си прояви, само че до момента не беше залавян. При подхванатите претърсвания на региона бяха открити два натрупа на убити благородни елени. Имаме подозрения и за други убити животни, само че това ще можем да твърдим сигурно, когато и в случай че открием остатъци от тях. Определям случилото се като вандалски акт и закононарушение по отношение на живата природа. Това е груба интервенция в дивечовите популации и води до избран дисбаланс в тях.

Не на последно място, бракониерството обезсмисля години целеустремен труд на генерации ловни експерти и краде биоразнообразие и жива природа от нашите деца " - е коментирал инж. Кирил Колев, шеф на ДЛС " Воден - Ири Хисар ". Престъпленията против дивата природа, в това число бракониерството, трафикът на диви животни и противозаконното им отравяне, предизвикват доста понижаване на биологичното многообразие, означават от Българско дружество за защита на птиците. Те могат за момент да обезсмислят години старания за запазване на даден тип. Тази активност е противозаконна и предстои на строги наказания - в това число и затвор. Според Наказателния кодекс " Който унищожи, улови, задържи или продаде образец от европейски или международно застрашени диви гръбначни животни без нужното за това позволение, се санкционира с отнемане от независимост до 5 години, както и с санкция от 1 000 до 5 000 лв. и с компенсиране на нанесените вреди ". По случая е формирано досъдебно произвеждане и тече следствие. 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР