Снимка Булфото, архивПочина обичан режисьор. Лек път, Снежина Танковска. Ще

...
Снимка Булфото, архивПочина обичан режисьор. Лек път, Снежина Танковска. Ще
Коментари Харесай

Съюзът на артистите в България съобщи за кончината на Снежина Танковска

Снимка Булфото, списък

Почина обичан режисьор. " Лек път, Снежина Танковска. Ще ни липсваш доста! " С тези думи Съюзът на артистите в България заяви за кончината на режисьора и възпитател проф. Снежина Танковска. Тя умря на 70-годишна възраст.

Снежина Танковска е родена на 23.02.1951 година в София. Завършва постановка при проф. Енчо Халачев във ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов ” през 1973. Същата година дебютира с постановката на „ Мирандолина ” от К. Голдони в Драматичен спектакъл – Сливен. В интервала 1977 – 87 е учител във ВИТИЗ; през 1987 е шеф на Учебния трагичен спектакъл при ВИТИЗ; от 1993 до 2000 е заместител ректор на НАТФИЗ; през 1999 придобива научна степен професор; декан на факултет по театрални изкуства през 2001 и в Летните курсове на Лондонския университет в интервала 1992 – 93; приключва стратегия по ръководство на планове в региона на изкуствата към фондация „ Марсел Хиктер ” през 2000.

Проф. Снежина Танковска е дълготраен възпитател в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов ” на класове по актьорско майсторство и постановка за трагичен спектакъл. Нейни студенти са били Йоана Буковска, Слав Бойчев (художествен началник и шеф в Актьорски школи - МОНТФИЗ), Ирина Първанова-Раши и други Проф. Танковска има няколко специализации в региона на театралните изкуства в ГИТИС, Москва (1975), Лондонски университет (1992-1993), участия в семинари на ЕЛИА по мениджмънт на планове в региона на културата, Амстердам (1995), има Европейска тапия по мениджмънт на културни планове (2000).

Също по този начин взе участие във значими интернационалните театрални конференции, симпозиуми и фестивали в Съединени американски щати, Испания, Финландия, Гърция, Швейцария, Австрия, Кипър, Франция, Португалия, Румъния и други Член е на Борда и на Изпълнителния комитет на Европейската Лига на Институтите по Изкуства за 6 години, както и на Международния Театрален Институт и Съюз на артистите в България.
 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР