Снимка Булфото, архивОтказът на Висшия съдебен съвет да се произнесе

...
Снимка Булфото, архивОтказът на Висшия съдебен съвет да се произнесе
Коментари Харесай

Правосъдният министър Янаки Стоилов: Отказът да бъде отстранен Гешев ще се обжалва пред съда

Снимка Булфото, списък

Отказът на Висшия правосъден съвет да се произнесе по настояването за премахване на основния прокурор Иван Гешев ще бъде обжалвано пред съда. Това съобщи правосъдният министър Янаки Стоилов, който бе вносител на предлагането. Освен това ще от Конституционния съд ще бъде поискано да се произнесе по въпроса може ли министърът да желае премахване на основния прокурор, съобщи tvn.bg.

Стоилов изиска Гешев да се раздели с поста си поради нарушавания – разпространение в общественото пространство на данни, събрани със СРС-та, както и за уронване на престижа на правосъдната власт.

Съветът с 12 на 8 гласа обаче одобри, е че правосъдният министър не може да насочва такова искане. Това решение ще бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Това тълкувателно решение се постанова, откакто измежду самите членове на Висш съдебен съвет, съдейки по резултата 12:8, посредством което те отклоняват на процедурно съображение разглеждането на настояването всъщност, а евентуално и измежду част от юридическите и политическите среди има съмнения по този въпрос, Конституционен съд не се е произнасял, което прави належащо разглеждането на въпроса и по категоричен метод да се даде отговор на въпроса за опцията на министъра на правораздаването да прави такова искане и то да бъде прегледано, тъй че да се стигне до изговаряне всъщност “
 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР