Снимка Булфото, архивМОН иска да се регламентира дистанционно обучение и

...
Снимка Булфото, архивМОН иска да се регламентира дистанционно обучение и
Коментари Харесай

Министър Вълчев: Дистанционното обучение и в университетите по регламент

Снимка Булфото, списък

МОН желае да се регламентира отдалечено образование и в университетите. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отчет до Министерския съвет предлага план на разпореждане на Министерски съвет за приемане на Наредба за държавните условия за образуване на отдалечена форма на образование във висшите учебни заведения. Проектът е оповестен за публично разискване, предава Българска телеграфна агенция.

Съгласно член 9, алинея 3, т. 5 от Закона за висшето обучение, Министерският съвет утвърждава държавни условия за образуване на отдалечена форма на образование. Действащата все още Наредба е призната през 2004 година и оттогава не е обновена.

Пандемията от COVID-19, както и актуалните трендове в региона на цифровите технологии, в комбиниране със стратегически документи на национално и европейско равнище, обуславят нуждата от осъвременяване на нормативната рамка за осъществяване на отдалечена форма на образование. Във връзка с това със заповед на министъра на образованието и науката e образувана работна група, която e създала план на разпоредба в сходство с всички модерни условия.

В работната група влизат представители на Министерството на образованието и науката, на Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий ", на Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ", на Русенския университет " Ангел Кънчев ", на Стопанската академия " Димитър А. Ценов ", на Софийския университет " Св. Климент Охридски ", на Техническия университет в София и на Националния център за отдалечено образование.

Проектът на разпоредба е координиран и с Националната организация за оценяване и акредитация /НАОА/, която се планува да прави оценка отдалечената форма на образование на два стадия - оценяване на нивото на средата в съответното висше учебно заведение и оценяване на опциите за осъществяване на отдалечено образование по съответно професионално направление или компетентност от контролираните специалности. С наредбата се уреждат държавните условия за образуване на отдалечената форма на образование във висшите учебни заведения в България. Предвижда се, с изключение на за придобиване на степен на висше обучение, висшите учебни заведения да могат да провеждат отдалечена форма на образование и за повишение на квалификацията на експерти с висше обучение, както и за продължаващо и в допълнение образование по професионално направление, компетентност от контролираните специалности или по професионално направление, съответстващо на образователен предмет или модул от учебната подготовка, за които са получили програмна акредитация от НАОА. С оглед степента на осведомително и софтуерно обезпечаване при реализиране на отдалечена форма на образование средата за нейното осъществяване се класифицира в четири нива, които са свързани и с правото за осъществяване на образование за придобиване на съответните степени за висше обучение. Регламентира се и опцията за отдалечено осъществяване на семестриални и държавни изпити и видеоконферентна отбрана на дипломни работи. Висшите учебни заведения следва да реализират отдалечена форма на образование въз основата на съответна среда за отдалечено образование - част от осведомителната им инфраструктура. Тя включва вътрешни правила за организация и развиване на електронното обучение; научно-преподавателски, административен и механически състав с компетентности в региона на отдалеченото и електронното обучение; особено основано към висшето учебно заведение обслужващо звено за отдалечено обучение; стандарти и процедури за планиране, основаване и лицензиране на електронни образователни действия и запаси в сходство с методика, характерна за електронното и отдалечено образование, и според Закона за авторското право и сродните му права; електронни образователни и административни дейности; вместилище на електронни образователни курсове, действия и запаси, в това число на електронни тестови единици и тестове; системи за ръководство на електронно основани оценения и финални изпитвания с определяне на опити за плагиатство и със запазване на изпитни данни и студентски работи в електронен списък най-малко за 5 години; система за идентификация на студентите и надзор на съответните процедури - в случаите на електронно осъществяване на изпити и оценяване; софтуерни платформи за отдалечено образование с благоприятни условия за синхронно и асинхронно образование и далечен оторизиран непрекъснат достъп на обучавани, преподаватели и админи.

Регламентира се условие висшите учебни заведения да построяват, поддържат и развиват своя осведомителна инфраструктура за основаване, запазване, потребление и разпространение на осведомителни и просветителни артикули - резултати от активността на съответната институция.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР