Снимка Булфото, архивМного е вероятно банките да не прибягват към

...
Снимка Булфото, архивМного е вероятно банките да не прибягват към
Коментари Харесай

БНБ очаква повишение на лихвените проценти

Снимка Булфото, списък

Много е евентуално банките да не прибягват към покачване на лихвените проценти по новите заеми, предвижда Българска народна банка.

Промени се чакат в банковата система. Несигурността по отношение на бъдещото развиване на макроикономическата среда в резултат на пандемията, както и относително потиснатата капиталова интензивност в България ще имат ограничаващо въздействие върху растежа на кредитирането за частния бранш, написа

Докато през първата половина на тази година темповете на напредък на депозитите ще се запазят относително високи, в допълнение закъснение на растежа на заема за бизнеса и семействата може да се чака от второто тримесечие на 2021 година Влияние за това ще окаже последователното приключване на удължените периоди по мораториума върху заплащанията по банкови заеми и допускането за погашение на част от отсрочените заеми.

Това предвижда Българската национална банка в най-новия брой на „ Икономически обзор “.

Лихвени проценти

Много е евентуално банките да не прибягват към покачване на лихвените проценти по новите заеми, с цел да задържат сегашни клиенти или да привлекат нови, разясняват анализаторите на централната банка.

През първата половина на 2021 година депозитите на бизнеса и семействата в банките ще продължат да нарастват със относително високи темпове вследствие на наклонността за поддържане на защитни спестявания в изискванията на несигурна макроикономическа среда.

Допълнително закъснение на растежа на заема за компаниите и семействата може да се чака от второто тримесечие на 2021 година, за което въздействие ще окаже последователното приключване на удължените периоди по мораториума върху заплащанията по банкови заеми и допускането за погашение на част от отсрочените заеми.

Очакванията са обаче част от тези заемите да останат необслужвани, тъй като доста от кредитополучателите не са в положение да погасяват постоянно своите отговорности.

С последователното приключване на интервала за отлагане ще се усили делът на „ неприятните заеми “ в банковите портфейли, което евентуално ще повлияе за известно покачване на лихвените проценти по новоотпуснатите заеми.

В централната банка преценят, че през първата половина на тази година лихвените проценти по депозитите ще се запазят на достигнатите исторически ниски нива, за което ще способстват продължаващият забележителен приток на притеглен запас и високата ликвидност в банковата система.

Икономическа обстановка

С частичното възобновяване на световната икономическа интензивност външното търсене на български артикули и услуги ще забави темпа си на годишен спад през първото тримесечие на 2021 година, само че ще има напредък през второто тримесечие на годината.

Тази прогноза на централната банка е формирана въз основата на допускането, че наложените през четвъртото  тримесечие на предходната година ограничаващи ограничения в другите страни от Европейски Съюз и в България ще бъдат удължени до края на първото тримесечие на 2021 година

Към средата на годината позитивното салдо по настоящата и финансовата сметка ще се увеличи на годишна база по отношение на края на 2020 година основно заради плануваното нарастване на финансовите прехвърляния към България по оперативни стратегии на Европейски Съюз за превъзмогване на последствията от COVID-19.

При осъществяване на допускането за удължение на противоепидемичните ограничения у нас и в главните ни търговски сътрудници до края на първото тримесечие специалистите на Българска народна банка чакат гладко възобновяване на икономическата интензивност на верижна база, което ще бъде по-изразено през второто тримесечие на годината.

Инфлация

През първото и второто тримесечие на 2021 година инфлацията ще се форсира гладко поради възможен растеж на интернационалните цени на храните и петролните артикули през този интервал по отношение на края на 2020 година

Базисната инфлация обаче ще остане покрай регистрираната в края на предходната година най-много заради допускането за удължение на противоепидемичните ограничения в страната до края на първото тримесечие на годината, което ще продължи да лимитира крайните потребителски разноски на семействата, изключително по линия на услугите.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР