Снимка Булфото, архивМинистърът на здравеопазването Костадин Ангелов обеща по време

...
Снимка Булфото, архивМинистърът на здравеопазването Костадин Ангелов обеща по време
Коментари Харесай

Здравният министър: Стига ЕС да одобри дадена ваксина, бихме я закупили

Снимка Булфото, списък

Министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов даде обещание по време на парламентарния надзор през днешния ден, в отговор на въпрос от депутата от Българска социалистическа партия Георги Михайлов: Ако Европейската комисия и Европейската организация по медикаменти одобрят документите на производител на ваксина отвън Европейския съюз, Министерството на здравеопазването няма да се поколебае да предложи пазаруването и на такава ваксина. Очевидно е, че броят на поръчаните ваксини е извънредно непълен.

От опозицията разкритикуваха здравното министерство и пресметнаха, че едвам 750 хиляди души ще бъдат имунизирани до края на годината с поръчаните количества. Според левицата всеобщата имунизация до края на годината наподобява като мираж.

В отговор здравният министър изясни, че всяка страна членка на Европейски Съюз е декларирала първични количества ваксина от всеки утвърден производител и Европейска комисия е пресметнала квота за всяка страна. Доставките все още са съгласно издаването на утвърждение от Европейска комисия и съгласно индустриалните благоприятни условия на производителя. Има обаче опция количествата по квотите да се предоговарят в границите на Европейски Съюз. 

Костадин Ангелов напомни, че до момента две ваксини са оценени като безвредни и ефикасни и към този момент имат утвърждение за приложимост в Европейски Съюз - на Pfizer и на Moderna. Очаква се утвърждение на имунизацията на още един производител (на AstraZeneca - бел. ред.), което значи, че количествата и техните доставки ще се усилят.

Към момента е планувано България да получи 13 милиона дози ваксини, които подсигуряват достъп на цялото население на страната ни, съобщи Ангелов пред депутатите.

Осигурили сме равни количества ваксини от всеки тип - с осведомителна РНК, антигенни ваксини и векторни ваксини, сподели Ангелов. По думите му по три милиона български жители ще могат да се имунизират с тях.

В националния имунизационен проект няма посочен времеви период за обгръщане на лицата от другите групи, тъй като се очакваше да се доставят лимитирани количества ваксини.

До края на годината в България ще има задоволително количество ваксини, повтори министърът. Само от Pfizer се чакат 3,9 милиона дози, с които ще бъдат имунизирани близо 2 милиона души, разясни Ангелов.

Работи се по правенето на проект за всеобща имунизация, а центровете за имунизация ще бъдат забележими през Гугъл maps, сподели здравният министър.
 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР