Снимка: Булфото, архивДнес се навършват точно три години от тежката

...
Снимка: Булфото, архивДнес се навършват точно три години от тежката
Коментари Харесай

3 години след катастрофата край Своге с 20 загинали все още няма осъдени

Снимка: Булфото, списък

Днес се навършват тъкмо три години от тежката злополука край Своге, когато починаха 20 ч, откакто рейс полетя по ската на пътя.

 

И до през днешния ден обаче няма произнесени присъди, а през май тази година Софийският апелативен съд върна на прокуратурата делото за доразследване с претекста, че по него са ясни обвиняванията единствено за водача Григор Григоров, се показва в позиция, изпратена до сътрудниците от уеб страницата Varna24.bg от Европейският център за транспортни политики. 

" Така наподобява изцяло действителна опцията той да остане единственият обвинен, макар, че допреди 3 месеца те бяха повече. По-точно петима - всички, виновни за качеството ремонта на пътя, за който пътни специалисти потвърдиха, че не е отговарял на стандартите и също има виновност за тежкия случай.

Петимата упрекнати бяха изпълнителният шеф на " Трейс София " Бисер Иванов, техническият началник на ремонта Иван Иванов, началникът на асфалтовата база в Костинброд Светослав Трифонов, строителният инженер от компанията за контрол Михаела Томова и Стела Попниколова, шефка на дирекция в организация " Пътна инфраструктура " по време на ремонта. Размисъл провокира и фактът, че единствено преди месец бе прекъснато следствието против Светослав Глосов и Дончо Атанасов, шефове в АПИ по време на злополуката. 

Благодарение на интензивността и професионалната работа на специалисти по пътна сигурност се появи вяра, че методът при следствие на пътни произшествия ще се промени по този начин, че да може да се открива доколко положението на инфраструктурата има съучастничество в даден случай. А не по табиет виновността да се трансферира само върху лидера.

За страдание на този стадий резултат от напъните на тези самостоятелни специалисти няма, както няма разтуха и правдивост за околните на починалите. 

Силно притеснително е, че три години след злополуката към момента няма повсеместен разбор, или най-малко желание да се изготви подобен, на положението на пътната сигурност. Липсва и оценка на риска по българските пътища, макар появилата се вяра около следствието за станалото край Своге.

А това е въпрос на политическа воля, тъкмо както и напредъкът в съдействието сред специалистите от държавната администрация и тези от неправителствения бранш.

Надяваме се, че тези, които разполагат с властта да взимат решения в интерес на обществото, няма да чакат следващата покруса, с цел да подхващат епизодични дейности. А незабавно ще припознаят като приоритет гарантирането на сигурността по пътищата, както и на съответна пътна инфрастуктура. Защото всички се движим по едни и същи пътища и не желаем 2-и епизод на " Своге ", " ТИР минал мантинелата на Автомагистрала " Тракия " и погубил шестима " и така нататък ", се показва в позицията, изпратена до медията ни.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР