Снимка Булфото, архивДа има меню и за деца с алергии

...
Снимка Булфото, архивДа има меню и за деца с алергии
Коментари Харесай

Родители настояват за меню за деца с алергии в млечните кухни

Снимка Булфото, списък

Да има меню и за деца с алергии в детските, млечни кухни - упорстват родители. В някои общини това към този момент е процедура, само че те са по-скоро изключение. За страдание доста фамилии не могат да употребяват услугите на млечните кухни, защото менюто не е съобразено с потребностите на деца с алергии. Всеки ден има ястия с алергени, като брашно, яйчен жълтък, масло и мляко, съобщи bTV. 

``
реклама

Албена има едногодишен наследник с алергия. Борислав е с нетърпимост към краве мляко, телешко и яйца.

" Аз не мога да осигуря разнообразието, което би осигурила една кухня професионална ", споделя майката Албена. Тя е принудена да готви най-малко две ястия дневно или да употребява частна кухня. Купон в общинската кухня дневно коства 1,20, в частна – сред 5 и 8 лева, а готови бурканчета в комерсиалната мрежа костват от 7 до 9 лева

От община Варна обясниха, че следва разискване на казуса.  " На тези деца би трябвало да се готви с обособени съдове, личният състав в детската кухня трябва да бъде подготвен, би трябвало да се изготви характерен устав за утвърждаване на самия режим ", изясни Румяна Хараламбова от Дирекция

" Здравеопазване " в Община Варна. Всичко това към този момент е направено в Бургас и от две години има такова меню. Рецептите изключват 14 групи алергени, като глутен, яйца, млечни артикули, риба. Различават се по маркировката на капачките.

" Нещата, които ние предлагаме, примерно кускус или фиде - те са без глутен и без яйца, нишестето е царевично, царевичен е грисът ", изясни Таня Бурдева – директор на детска кухня в Бургас. Промяната не е натоварила бюджета. Всеки ден от специфичното меню се възползват 20-тина деца. Сред тях е 2-годишният Иван.

Най-алергизиращите храни са цитрусите, ядките, яйцата, млякото, глутенът.  " Атопичен дерматит и хранителни алергии са най-честите в ранна детска възраст. Има талони, които се постанова да пишем, кои храни да се заобикалят в детските кухни ", поясни проф. Красимира Кисьова - алерголог.

Националният център по публично здраве, Здравната каса и министерството нямат статистика какъв брой са алергичните деца. До момента измежду градовете, които имат меню за деца с алергии са част от София, Русе, Габрово и Стара Загора.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР