Снимка: Булфото, архивБългария не трябва да бъде просто ползвател на

...
Снимка: Булфото, архивБългария не трябва да бъде просто ползвател на
Коментари Харесай

Йотова: Еврочленството означава не само милиарди от еврофондовете

Снимка: Булфото, списък

България не би трябвало да бъде просто ползвател на европейски средства. Европейското участие значи интензивно присъединяване при образуването на европейските политики. За да не живеем с възприятието на хора от периферията от Европа, би трябвало да знаем какво желаеме и да го отстояваме.

Тази теза вицепрезидентът Илияна Йотова изрази пред курсистите в Национална стратегия „ Управленски умения “ на Българско учебно заведение за политика „ Димитър Паница “, написа " 24 часа ". Вицепрезидентът е постоянен гост-лектор в учебното заведение. Представители на локалната и изпълнителната власт, на неправителствения бранш вземат участие в курса.

Според Илияна Йотова за предлагания оздравителен проект в Европейски Съюз е нужна сериозна полемика на разнообразни равнища, с дейното присъединяване на гражданското общество. Всяка страна би трябвало да изготви до есента своя национална стратегия и с цел да може България да отстоява тази стратегия на европейско равнище, би трябвало да има народен консенсус.

По думите на вицепрезидента този проект е опция за страната ни да рестартира стопанската система си, като заложи на няколко основни целта на развиване. За Илияна Йотова по-голям е диалогът не за огромните суми, а за успеваемостта на средствата.

Вицепрезидентът сложи въпроса за отворената стопанска система на България и зависимостта ѝ от огромни компании отвън страната в подтекста на все по-капсулиращата се европейска стопанска система, оповестиха от прессекретариата на президента.

„ Кризата с COVID-19 сподели на рентген проблемите на Европа и на всяка страна членка, които години наред оставаха скрити “, акцентира вицепрезидентът.

Илияна Йотова посочи дълбоките и дълготрайни последици от рецесията – освен здравни, само че и политически, стопански, обществени. „ През 2009 година бе маркиран най-големият срив в Брутният вътрешен продукт на съюза – спад с малко повече от 4%. За края на 2020 година се чака спад с повече от 8%. Почти двойно спрямо финансовата рецесия отпреди 10 години “, уточни вицепрезидентът.

В изявлението си Илияна Йотова открои главните провокации пред Европа – Брекзит, приемането на многогодишния бюджет на Европейски Съюз, миграцията, климатичните промени, цифровизацията.

„ Приемането на Многогодишната финансова рамка 2021-2027 година закъснява доста, а и се наслагват спомагателни проблеми като дупката от 84 милиарда евро поради напускането на Англия. Формирането на повече доходи и по-конкретно на лични доходи за Европейски Съюз, общоевропейски налози за софтуерни компании, общоевропейски дълг, размерът на вноската на страните членки са единствено част от дълга и комплицирана полемика, която чакаме да получи избрани очертания на идната единствено след няколко дни среща на върха в Брюксел – онлайн след няколко месеца спиране “, съобщи вицепрезидентът.

Илияна Йотова предвижда доста висока обществена цена на актуалната рецесия и още веднъж настоя за наказателни процедури освен за несъразмерен бюджетен недостиг, само че и за нарушение на обществени права и растеж на безработицата. Според вицепрезидента е нужна специфична стратегия за младежка претовареност. „ За страна като България, с най-голям % неработещи и неучещи младежи, това е безусловно наложително “, уточни вицепрезидентът.

Вицепрезидентът Йотова е безапелационна, че не би трябвало да се позволява да бъдат употребявани страховете на хората за политически цели. „ Ако жителите изгубят доверието в ограниченията, които се оферират, следствията могат да бъдат доста тежки. Няма по-страшно от това да срутиш доверието в институциите. Като водачи би трябвало да управляваме рецесията, а не просто да я следим “, уверена е Илияна Йотова.

Вицепрезидентът приветства приемането на България в ERM II или така наречен чакалня на еврозоната и съобщи, че никое държавно управление не трябва да позволява нови критерии и двойни стандарти по пътя към пълноправното участие в пространството с единна валута. Лош образец в това отношение са неприемането на България в Шенген и към момента съществуващият Механизъм за съдействие и инспекция.

В изявлението си вицепрезидентът сложи акцент върху тематиката за европейската интеграция на Западните Балкани, като посочи приноса на България, която върна този въпрос в европейския дневен ред. След българското председателство на Съвета на Европейски Съюз беше изгубена инерцията, поради пандемията Берлинският развой на процедура е пропуснат. Илияна Йотова изрази страдание, че България не се е борила за поста на еврокомисар по разширението. „ Така страната ни щеше да бъде институционализираният водач в тази част на Европа и щеше самоуверено да слага тези въпроси “, акцентира вицепрезидентът.

Илияна Йотова още веднъж означи отсъствието на Европейски Съюз от интернационалната сцена и при взимането на решения за огромните проблеми.

Изказването на вицепрезидента породи оживена полемика по необятен кръг от проблеми.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР