Снимка Булфото, архивАгенцията по лекарствата е подала сигнал до ГДБОП

...
Снимка Булфото, архивАгенцията по лекарствата е подала сигнал до ГДБОП
Коментари Харесай

Агенцията по лекарствата със сигнал до ГДБОП

Снимка Булфото, списък

Агенцията по медикаментите е подала сигнал до ГДБОП за нерегламентирана търговия с лекарства в интернет, оповестява Българска национална телевизия, представена от „ Струма.бг “.

Сигналът идва, откакто се появиха информации, че в уебсайт за разгласи свободно се продават медикаменти за тежки болести, които се изписват с рецепта. Проверка демонстрира, че обявите за продажба на инсулин са свалени, само че в уеб страницата не престават да се оферират лекарства, които се купуват единствено с рецепта от аптеката.

Продажбата на медикаменти с рецепта в интернет е неразрешена. По сигналите за нелегално разпространяване на медикаменти в интернет работи отделът за киберпрестъпност на ГДБОП. В множеството случаи се оказва, че китайски търговци оферират подправени лекарства.

“Особено медикаменти, които касаят младежите, които се занимават с фитнес. Лекарства, които са за полова стимулация. Някои от тях са неразрешени за продажба в България ”, разяснява Явор Колев – н-к “Трансгранична проведена престъпност ”, ГДБОП.

Сайтовете не са длъжни да управляват наличието на обявите, които разгласяват потребителите им. Освен това при покупка на каквато и да е стока от физическо лице в интернет правата ни като консуматори не са предпазени.

„ Нормативната уредба, която контролира онлайн търговията обгръща по-скоро юридическите лица и търговците по смисъла на закона. Да, това може би към момента е една празнина в правото - нещо, което следва да бъде решено на регулаторна основа “, съобщи Димитър Маграритов – ръководител на КЗП.

.

 

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР