Снимка Булфото, архивАдминистративен съд - София област отмени забраната на

...
Снимка Булфото, архивАдминистративен съд - София област отмени забраната на
Коментари Харесай

Съдът отмени забраната Еврохолд да купи ЧЕЗ

Снимка Булфото, списък

Административен съд - София област анулира възбраната на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) българският холдинг " Еврохолд " да придобие активите на чешкото сдружение в ЧЕЗ. Решението на съдa е от 22 юли, предава fakti.bg.

С решението си съдът връща на Комисия за защита на конкуренцията преписката и регулаторът ще би трябвало да я прегледа още веднъж. Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен период пред Върховния административен съд.

Споразумението за €335 милиона беше блокирано на 24 октомври м.г. от регулатора. В решението си от Комисията показаха като причина пазарната мощност на " Еврохолд " на застрахователния пазар и един съответен артикул, обвързван с енергийния пазар. Въпреки че българският холдинг заявява пред Комисия за защита на конкуренцията, че е подготвена да не създава и продава сходен артикул, Комисията въпреки всичко блокира договорката. Европейската и международна процедура в развитите страни е регулаторите да работят дружно с фирмите по реализиране на условия, в границите на които конкуренцията на пазарите няма да бъде нарушена, а не блокиране на договорката, отбелязва money.bg.

Комисията не разрешава за повторно продажбата на активите на ЧЕЗ у нас, като първият кандидат-купувач бе Гинка Върбанова.

Решението за възбрана на договорката бе подписано с изключително мнение на един от членовете на комисията. Анна Янева написа, че то е взето в несъответстие със законовата рамка. Съдът показва, че мнението му съответствува с това на Янева.

В решението си съдът постановява, че " Комисия за защита на конкуренцията е била длъжна да изложи предварителните си изводи по отношение на резултата, който ще породи концентрацията върху конкуренцията, както и да уточни дали е неотложно налагането на ограничения за опазване на ефикасната конкуренция ", както и че " комисията е била длъжна да води съответна връзка с уведомителя и с оглед неговата подготвеност да одобри сходни ограничения. Следвало е да направи всичко належащо за идентифицирането и налагането на такива ограничения ".

Съдът показва още, че комисията е била длъжна да прикани " Еврохолд " да предложат ограничения, посредством които да се преодолеят конкурентните проблеми - нещо, което холдингът е направил. " Чрез не даването на тази опция, Комисия за защита на конкуренцията е лишила заинтригуваните лица от правото им да бъдат изслушани на съображение член 87 алинея 1 от Закон за защита на конкуренцията и да изложат своите възражения против нуждата от налагане на МЗЕК, или надлежно да предложат и обосноват за какво точно препоръчаните от тях ограничения са подобаващи в съответния случай и по този метод да обезвреждат негативното влияние върху конкуренцията. В нито един миг в хода на производството, Комисия за защита на конкуренцията не е подканила страните да предложат МЗЕК, нито е водила дейна връзка с уведомяващите страни, нито по какъвто и да било метод е обсъждала препоръчаните от тях МЗЕК ", постановява още съдът.

Така процедурата по задълбочено изследване на договорката е била единствено " официална " и Комисия за защита на конкуренцията я е " прескочила ", " с което невиждано е накърнено правото на отбрана на участващите в концентрацията сдружения ".

С това комисията е нарушила и европейското право, съгласно което регулаторите не просто имат опция, само че и са длъжни да търсят и оферират ограничения, посредством които концентрацията да бъде позволена след нужните задължения от страна на фирмите за опазване на конкуренцията.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР