Снимка: Булфото, архив Топлото време отложи грипната епидемия. Вместо в

...
Снимка: Булфото, архив Топлото време отложи грипната епидемия. Вместо в
Коментари Харесай

Грипът идва през ноември. Епидемията ще е сериозна!

Снимка: Булфото, списък
Топлото време отсрочи грипната зараза. Вместо в края на октомври - началото на ноември, както се очакваше да бъдат изолирани първите грипни варианти в България, се чака те бъдат открито не по-рано от средата на идния месец, оповестиха епидемиолози.

От петък метеоролозите предвиждат стопляне на времето, като тук-там температурите ще доближат 20 градуса. Идната седмица времето отново ще е топло.

" Грипната зараза у нас ще се забави, само че такава сигурно ще има. Ще я усетим през ноември и декември, а пикът ще бъде януари и февруари ", разгласи пред Българска национална телевизия проф. Тодор Кантарджиев – шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания и народен съветник по микробиология.

Ваксините, които сега са на пазара, не са рискови, добави той, като акцентира, че това била сигурна предварителна защита против инфекцията.

" Всеки грип може да ни докара затруднения, в случай че не сме имунизирани ", разяснява проф. Кантарджиев.

Очаква ни огромна епиделия от грип тази зима. Причината е, че измежду върлуващите варианти има два, към които нямаме построен имунитет, защото са нови, предизвестяват епидемиолози.

Единият от тях, " Сингапур ", е изолиран тази година и към момента няма публикувания в Европа. Затова и не е ясно каква ще бъде неговата синптоматика, сподели той и изрази вяра да не се разграничава доста от тази на останалите.

Другият нов вариант, " Колорадо ", е изолиран през 2017 година и към него хората също няма построен натурален имунитет от предходно преболедуване. И двата страшни варианта са от група В, която е по-рядка от А, по тази причина се прекара по-тежко, докарва тежки пневмонии и удря в бъбреците, в случай че лекуването се забави.

Главният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев напомни, че грипът " Колорадо " се демонстрира доста бързо, часове след заразяването. За малко време човек може да вдигне висока температура, да получи световъртеж и болки в мускулите. Едва по-късно идва хремата и болките в гърлото. Щамът покосява на легло. Тъй като организмът не се е срещал с него, хората го изкарват доста тежко. Заболяването не може да бъде преболедувано на крайник, както се случва при хора с по-силни организми, когато се заразят с другите два варианти " Мичиган " или " Пукет ".

Главният здравен испектор доктор Ангел Кунчев, както и сътрудниците му от Европейсксия център по трип и остри вирусни болести предполагжат, че признаците на новия " Сингапур " ще бъдат сходни на тези на " Колорадо " и никога няма да са по-леки.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР