Снимка Булфото, архивТези дни ми се наложи вадене на долен

...
Снимка Булфото, архивТези дни ми се наложи вадене на долен
Коментари Харесай

Читател: Ваденето на мъдрец влиза ли в безплатните услуги по Каса? Поискаха ми 260...

Снимка Булфото, списък

" Тези дни ми се наложи вадене на низък влъхва по действен път, с цел да не бъдат наранени предните зъби при вадене по общоприетия метод. Поне по този начин ми изясни зъболекарят-хирург, чиито услуги употребих. Здравно обезпечен съм, а се оказа, че за цялата операция трябваше да заплатя самичък 260 лева, както и още 25 лева за панорамна фотография, незабавно след екстракцията.

Въпросът ми е: в действителност ли НЗОК не покрива сходни операции и за какво би трябвало да заплащам суми, сравними с заплащанията за така наречен избор на екип при други типове интервенции? Все отново, това не е естетична хирургия.

Валентин Хубенов, гр. София " - написа в zdrave.to.

Екстракциите на полуретинирани и ретинирани мъдреци не са в договорния пакет по дентална медицина в извънболничната помощ, регламентиран в Националния рамков контракт по дентална медицина за 2018 г, написа още zdrave.to.

Можете да употребявате правата си като здравно-осигурен във всички останали случаи, когато ви се наложи екстракция на зъби, без значение кой е зъбът. Доплащанията са 4.00 лева в първичната извънболнична помощ и 13.50 лева - в профилираната извънболнична помощ, т.е. в случаите, когато ваденето на зъба се прави от доктор по орална хирургия и след издаване на направление - бланка 119 на Министерство на здравеопазването от доктор от първичната извънболнична дентална помощ.

НЗОК заплаща за секторни фотоси на зъби - “Рентгенография на зъби с избран центраж (секторна рентгенография) ” и за “Обзорна (панорамна) рентгенография на зъби (Ортопантомография) ”, при изискване че здравноосигурените са изпратени с направление, издадено от лекуващия доктор по дентална медицина в лаборатория, която има контракт с НЗОК. Във всички останали случаи заплащате по ценоразписа на съответната лаборатория.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР