Снимка Булфото, архивНовите мерки са опаковани като средства за борба

...
Снимка Булфото, архивНовите мерки са опаковани като средства за борба
Коментари Харесай

Петър Витанов: Мерките на правителството са предизборни, а не антикризисни

Снимка Булфото, списък

„ Новите ограничения са опаковани като средства за битка с корона-вируса. Те обаче са напълно предизборни и няма да донесат нужния резултат, както стана с първия пакет “, съобщи евродепутатът Петър Витанов в предаването „ Брюксел 1 “ по телевизия „ Bulgaria On Air “. Според него ограниченията се вършат „ на парче “ и остава неразбираемо какви резултати би трябвало да се чакат.

„ Дотук 500 млн. бяха планувани за дребни и междинни предприятия през Българската банка за развиване, от тях все още са усвоени едвам 9 млн. лв.. Има 30 000 заявки от компании (за суми до 10 000 лева.), обработени са едвам 3000, утвърдените са единствено 1000. С този административен потенциал и 5 години няма да ни стигнат, с цел да се дадат средствата, които са нужни в този момент и незабавно. По мярката „ 60/40 “ беше провиснал 1 милиарда, сега сме на 180 млн. и за част от секторите тази мярка е безусловно неприложима “, сподели Витанов.

Той дефинира като „ благодеяние “ сумата от 150 лева, която се планува българските пенсионери да получат в идващите три месеца. „ Пенсионерите са може би най-ощетената каста на българското общество през последните години, само че във връзка с корона-вируса, техните пенсии не понижиха. По-уязвени в тази ситуация са хората от частния бранш, които изгубиха 40-50% от своите приходи. За мен това е опит да се печели време и гласоподаватели. Българските пенсионери заслужават доста повече. Отдавна трябваше да има преизчисление на пенсиите, с цел да станат съответни на средата, в която живеем “, безапелационен е евродепутатът.

Според него намаляването на налога за виното и бирата е следващата нерелевантна мярка, която ще докара до подозрителен резултат. „ Може би това би помогнало на туроператорите в някаква степен, само че моето схващане е, че когато понижаваме налозите, би трябвало да понижим общата цена, с цел да повишим потреблението. Сега може би един отрасъл ще бъде подкрепят, само че общата цена няма да се понижи “, сподели той и напомни, че доста от европейските страни използваха голям запас, до 30% от брутния си вътрешен артикул, с цел да поддържат своите стопански системи още при започване на рецесията, до момента в който България отпусна по-малко от 2%.

Според Витанов ръководещите нямат ясни планове какви ще бъдат резултатите от подхванатите ограничения, което още веднъж сочи към неефективно разходване на средствата. „ Вмъкват се неща в преходни и заключителни разпореждания, апропо, без актуализация на бюджета, без да се съблюдава регулярната парламентарна процедура, което не дава опция на опозицията да направи своите оферти “, сподели още той и добави, че до момента в който гледаме на отпусканите средства като на „ мазнинки “, обстановката надали ще се промени към по-добро.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР