Снимка: Булфото, архив2020 година е най-лошата за правата на човека

...
Снимка: Булфото, архив2020 година е най-лошата за правата на човека
Коментари Харесай

Хелзинският комитет: 2020 г. е най-лошата за правата на човека в България

Снимка: Булфото, списък

" 2020 година е най-лошата за правата на индивида в България ". Това умозаключение направи Българския хелзински комитет (БХК), като то е поместено в годишния отчет на организацията, който беше показан във вторник 11 май.

Влошаването е в съвсем всички сфери, само че фокусът е върху три тематики: отговорът на българските управляващи на пандемията, които не са съумели да защитят най-уязвимите членове на българското общество, налагали са непропорционални и дискриминационни ограничения. Влошава се и разговорът на българските управляващи с интернационалните организации и институции, а антиправителствените митинги и демонстрациите с искане за оставка на основния прокурор Иван Гешев са били белязани от редовно нарушение на правата на изложение на протестиращи, била е употребена и непозволена мощ, а насилието не е било глобено.

" 2020 година е най-лошата за правата на индивида в България и това се дължи на два взаимодопълващи се фактора - световната епидемиологична рецесия, която наложи ограничение на редица човешки права, което беше неизбежно, само че не трябва да отдаваме утежняването на положението на правата на индивида единствено на епидемиологичната рецесия. Трябва да прибавим и спомагателният индивидуален фактор - присъединяване в държавното ръководство на организации от неототалитарени вид и събитието, че ГЕРБ следваха тяхната политика и започнаха дейности, деструктувни за правата на индивида в тяхна сгода ", разяснява Красимир Кънев, ръководител на Българския хелзинкски комитет, представен от " Дневник ".

Изводите на БХК са, че през 2020 година в България е имало " непропорционални ограничавания, дискриминация и противоправни дейности белязаха у нас годината, в която светът се бореше с пандемията от коронавирусно заболяване. Бяха наранени правата на стотици хиляди български жители, в това число правото на персонална независимост и сигурност, правото на персонален и фамилен живот, правото на спокойно заседание, свободата на изложение, правото на напредване, правото на труд и обучение, както и правото на здраве ".

Пълният отчет, в който се разясняват сфери като права на дамите, на децата, на бежанците, на хората с увреждания. ЛГБТИ правата, може да бъде забелязан тук

Докладът на организацията включва за първи път точно част за правото на здраве, в която акцент е реакцията на управляващите по отношение на пандемията, наложените ограничения и достъпът до опазване на здравето на другите уязвими групи. От БХК установяват, че министерството на опазването на здравето не е комуникирал сполучливо проекта за справяне с разпространяването на ковид до районните здравни инспекции. Българските управляващи не са обезпечили механизъм карантираните да апелират наложената им мярка, която е самобитно отнемане на независимост и като такова би трябвало да има ред за неговото атакуване пред съд, разясниха още от организацията. Докладът установи, че страната не извършва съответно отговорностите си за обезпечаване правото на здраве както за болните от ковид и всички останали нуждаещи се, по този начин и за работещите в опазването на здравето.

От БХК дават образец с това по какъв начин част от наложените ограничения са имали дискриминативен темперамент и образец за това са блокадите на ромски квартали от началото на изключителното състояние през март 2020 година, като сходни ограничения бямаще в квартали в българско население.

" В редица случаи управляващите използваха противоепидемичните ограничавания, с цел да задушат сериозни политически и цивилен изяви против техни политики. Противоепидемичните ограничения провокираха периодически дисфункции в работата на правосъдната система. Това лиши българските жители от ефикасни вътрешноправни средства за отбрана против нарушаванията на техните права ", написа още в отчета

Докладът регистрира още проблемите в медийната среда - продължаващият напън над публицисти, ограничение на достъпа на медии до депутати, утежняване на качеството с медийното отразяване, поради което е имало вълна от дезинформация.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР