Снимка: BtvВреме е да си признаем-днешната българска армия е куха

...
Снимка: BtvВреме е да си признаем-днешната българска армия е куха
Коментари Харесай

Бойко Ноев: Да си признаем, че имаме ”куха армия”

Снимка: Btv

Време е да си признаем-днешната българска войска е " куха войска ". Това самопризнание така и така е закъсняло с към 10 години.
Това споделя някогашният министър на защитата Бойко Ноев в изявление за " Фокус ". Той изяснява, че под " куха войска " се схващат въоръжени сили, които ги има на хартия, само че в реалност, заради незадоволително финансиране и неприятно ръководство не могат да извършват поставените им задания. Според него, главните недъзи на политиката на България във военната област са няколко. На първо място, противоречие сред размера на армията ни и нейното финансиране. " Не може въоръжени сили от 37-40 000 души да съществуват с бюджет за годината от 500-600 милиона евро. нито концептуално, нито физически ", счита Ноев. Според някогашният боен министър, нашите военни получават сред 2 и 5 пъти по-ниско заплащане, спрямо европейските им сътрудници. " Декапитализацията на човешкия запас, именуван " недокомплект ", доближава тук-там до 30% от щатния състав и това от дълго време е свело до нула бойните качества на доста формирования ", споделя още той.
Ноев е безапелационен, че има и политическа причина за положението на българската войска. " Имаме една от най-многочислените армии по отношение на популацията на страната, сред 1.5 и 3 пъти повече от други съюзни страни. Но даваме единствено по 102 $ на човек, което е 9 пъти под междинното за НАТО ", показва Ноев. Според него, неприятното ръководство на бранша и ресурсите. " Даже двойно да увеличим бюджета на Министерството на защитата, известно е, че той ще бъде прахосан. И казусът не е в неналичието на нова техника, като имаме " Кугър " -и и " Спартан " -и, те не летят, тъй като се оказа, че не е задоволително единствено да ги купиш, би трябвало да имаш пари и за настоящо обслужване ", добавя той. Ноев дава и оферти какво да се промени в армията ни към по-добро. преди всичко той слага кадровия проблем. " Не може на върха на армията да стои пенсионер. Генерал Боцев има впечатляваща военна кариера, само че е очевидно изтощен ", сподели Бойко Ноев. Той желае и инспектиране на План 2020, който съгласно него, не е издържал инспекцията на времето. И нов проект за рационализация на въоръжените сили, като преди всичко се закупят нови самолети, а модернизацията на старите руски МиГ-ове да се изостави като опция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР