Снимка: БТВСАЩ ни предложиха много добра пакетна сделка. Дадената максимална

...
Снимка: БТВСАЩ ни предложиха много добра пакетна сделка. Дадената максимална
Коментари Харесай

Атлантикът ген. Събев: Сделката за F-16 е изгодна, може да ги платим със заем от САЩ, а не на вноски

Снимка: БТВ

Съединени американски щати ни предложиха доста добра пакетна договорка. Дадената оптималната цена включва това, което ние желаеме. Има опция, цената да се понижи, само че не би трябвало да се минава една граница, оттатък която ще нарушим това, което желаеме. Това сподели ген. Съби Събев, съосновател на Атлантическия съвет на България, в ефира на Сутрешния блок на bTV.

Според него договорката за новите изтребители може би ще надвиши с малко 2 милиарда.

„ Всичко ще стане ясно след 15 юни, както Съединени американски щати ще предложи цена и периоди. Колкото по-бързо подпишем контракта, толкоз по-бързо новите самолети ще бъдат доставени. Ако това се случи до началото на лятната почивка на депутатите, ще можем да чакаме първите самолети най-късно през 2022 година. Преди нас поръчки са създали още три страни “, обясни той.

„ Ние настояваме за разсрочено заплащане, Съединени американски щати желаят цялата сума, и това би могло да е проблем. Но това може да стане със заем, както направи Полша с нисколихвен заем от Съединени американски щати. Имаме опция по-късно поръчката да се надгражда. На нас са ни нужни и корабни ракети. Целта е да не получим едни голи самолети, а и въоръжение “, разяснява ген. Събев.

„ Към 2021 година би трябвало да стартираме втория кръг от договаряния за ново въоръжение. Страната ни би трябвало да се стреми да построи доверие и трансгранично съдействие като член на НАТО “, акцентира военният специалист.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР