Снимка bTVСъдия в Бургас даде съвети и примери за това

...
Снимка bTVСъдия в Бургас даде съвети и примери за това
Коментари Харесай

Абсурдистан! Убийци и биячи на свобода, а Бургаски съд учи журналисти как да пишат заглавия за Перата

Снимка bTV

Съдия в Бургас даде препоръки и образци за това по какъв начин би трябвало да звучат заглавията относно Петър Низамов – Перата, нашумял около редица престъпни прояви. Това стана по време на дело на районния съд в града , който осъди два локални уеб страницата, причинили „ нравствен дискомфорт “ на Перата, написа offnews.bg.

След решенията на съда бургаските публицисти се сплотиха в протестна декларация в отбрана на свободата на словото и правото на жителите да бъдат осведомени. 

Повод за съответното изговаряне на магистрата са публикации от месец март, 2012 година в уеб страниците burgasnews и burgasinfo. В тях се цитира взета мярка за неотклонение на няколко задържани за побой в дискотека. Сред тях е и Низамов, който, в следствие, е оневинен за действието. Душевният дискомфорт на Перата е породен от определението „ бияч “, в заглавия на публикациите. Самите изявления се основават на публични източници – пресцентровете на регионалната дирекция на полицията и на прокуратурата, като даже във второто, Низамов и останалите задържани, са разказани с трите им имена. Въпреки че в една от публикациите, Перата е посочен единствено с букви, то, съгласно арбитър Кунчев, това няма значение:

„ Действително – в обявата ищецът не е обозначен с имената си, а единствено с буквите П.Н., само че с оглед съответните условия, изложени в нея, както за него, по този начин и за околните му – сестра и майка, които са му я дали, не е било мъчно да бъде разпознат “, се споделя в решението на Районния съд. 

Съдия Калин Кунчев стига и по-далеч в решението си, като дава и образци по какъв начин би трябвало да се пишат правилни заглавия:

„ … коректно заглавие на процесната обява би било да вземем за пример “Обвинените за побоя над охранител в “Джубокс “ лица остават в ареста “ или “Бургаският областен съд почете митинга на прокуратурата и взе ограничения за неотклонение “Задържане под стража “ по отношение на упрекнатите за нанасянето на побой над охранител в дискотека “Джубокс “ бургазлии “, и т. н. Използваният по отношение на ищеца израз “бияч/ите/ от “Джубокс “ “, от една страна, съдържа клеветническо изказване /неистинско позорно обстоятелство/ – той да е взел участие в побоя над охранителя в дискотеката, с което се вреди на положителното му име в обществото – разпознат е в материала от свои близки и другари, а от друга – предвид на отрицателния смисъл, който се влага при използването на тази дума от хората, в това число и в изявления на ме-диите – хулиган, скандалджия, гамен, са наранени достойнството и персоналното достолепието на Н. “, написа магистратът и разяснява, че правосъдното и престъпното минало на Низамов нямало никакво значение, откакто се вреди на положителното му име в обществото. 

Решението на Районния съд ще бъде обжалвано, безапелационни са бургаските публицисти. То, обаче, дава неприятен сигнал при осъществяване на служебните им отговорности. Репортерите изготвиха декларация в отбрана на свободата на словото, която ще бъде изпратена до редица институции, включително – Висш съдебен съвет, Народното събрание, Национална агенция за приходите и други Публикуваме я без редакторска интервенция:

„ Ние, представителите на медиите в Бургас, изрично отстояваме позицията си да можем да изпълняваме главните си отговорности и права на публицисти, които осведомят хората и отразяват обективно публични, престъпни, политически процеси. Алармираме Ви, че свободата на словото в Бургас е застрашена след серия каузи и две невиждани неоправдателни решения, постановени от областен арбитър Калин Кунчев. Те биха могли да дадат старт на рискови процеси - неспособност да изпълняваме своите служебни отговорности, изключително при отразяване на престъпни случаи. Колегите от две медии бяха наказани единствено, тъй като са отразили случай по данни от публични прессъобщения на ОДМВР-Бургас и Районна прокуратура-Бургас. Делата бяха заведени от лице, което към датата на изявленията е било с престъпни прояви и осъждания за телесна щета.
Осъдителните решения, произнесени от арбитър Кунчев 5 години по-късно, на процедура дават опция на всеки престъпно проявен по публични данни, да завежда каузи против медии.
Тези решения нарушават член 10 от Европейска конвенция за правата на човека, който пази освен правото да се популяризира информация, само че също по този начин и правото на обществеността да получава такава.
Осъдителните решения бяха взети точно в деня, когато България пое Европредседателството и е знак пред интернационалната общественост за ограничение на свободата на словото.
Призоваваме Етичната комисия към Висшия правосъден съвет да ревизира професионалната активност на арбитър Кунчев.
Призоваваме Прокуратурата да се самосезира за обидите и заканите към публицисти, отправени в обществените мрежи и в правосъдна зала от ищеца по делата Петър Низамов, всеобщо водени против медии.
Призоваваме Прокуратурата да се самосезира по изложените данни и условия.
Призоваваме Национална агенция за приходите да ревизира имущественото положение на ищеца Петър Низамов, защото той беше освободен от правосъдни такси с изказване, че е обществено слаб, без спомагателна инспекция.
Ще търсим правата си с всички законови способи на районно, национално и европейско равнище “, се споделя още в декларацията.

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР