Снимка: btvnovinite.bgТобия Качаков е авиоветеран с над 60-годишен стаж. Занимава

...
Снимка: btvnovinite.bgТобия Качаков е авиоветеран с над 60-годишен стаж. Занимава
Коментари Харесай

Самолетен експерт с нови версии за трагедията в Оризари

Снимка: btvnovinite.bg

Тобия Качаков е авиоветеран с над 60-годишен стаж. Занимава се с дребни самолети от 45 години. Изпитвач на реактивни мотори в МРЗ „ Георги Димитров ”, дълготраен борден инженер, работил в Швеция и в Казахстан, съобщава  " Марица ".



Много ми е тежко, познавам персонално починалия Стефан Василски, доста умел водач. Возил е във въздуха доста от моите момчета. За финален път се видяхме преди две седмици.

Крилото най-вероятно се е счупило от претоварване, от отмалялост на материала. Може да е дал недостатък и стиковъчен болт, който събира тялото на самолета с крилото. Всеки болт на сериозно натоварване би трябвало да се смени на избрани пролетени часове. Всеки притежател на аероплан има Ръководство за употреба. Там е разказано на какъв брой часа полет би трябвало да се сменя съответният болт. Ако болтът обаче се е счупил, грешката е при производителя в Съединени американски щати.

Да, самолетът е  минал обзор преди 4 месеца,  само че хората от Групово дело ГВА на транспортното министерство оглеждат самолета на земята - мотор, хидравлика, температура на мотора, документи. За отмалялост на материала, констатация на микропукнатини, е нужна специфична лаборатория, каквато имаше в пловдивския МРЗ „ Георги Димитров ” - в този момент там има сметище.

И нещо друго - леките самолети не са пригодени за върховен пилотаж и фигури, предопределени са единствено за принципен полет. Не може момченца със 70 летателни часа да си мислят, че са към този момент асове. При тези фигури се натрупва отмалялост на материала и в един миг крилото се чупи. Смятам, че това е повода за последната повреда. Машината, аварирала над Оризари, е доста хубава, американско произвеждане, Зодиак СН 650. Купиха си я, както вършат в целия свят, на части, сглобиха си я с експерти.

Пробойните в бранша са много 

Нужни са учебни заведения за в началото образование на летци, каквото в България няма. Причината е елементарна и цинична - не може да се печели от това. Самолетът за образование ​- планер, няма мотор, изстрелва се безусловно с ластик. Няма по какъв начин да вземеш пари на човек, който пращаш във въздуха с ластик! Доскоро за час образование с моторен аероплан с инструктор на борда се плащаше 160 лв., в този момент момчета ми споделят, че станало 300 лв..

Самолетите към този момент са достъпни ​- сега в Съединени американски щати има " Чесна " по 10 000 $. Такава е " Чесна " -та, която падна край Скопие. Това прави още по-сериозен казуса с нерешеното образование на хората, с цел да могат да летят.

Обучението за хвърчене би трябвало да стартира на 12-13-годишна възраст,  както е в Съединени американски щати. Там има организация „ Млад орел ”, за която се грижи страната, имат лоби в Конгреса. Организацията обгръща 5 милиона деца. На всяко сдружение се дава планер без мотор за образование.

Такъв планер коства 5000 $. Той не носи пари от такси за образование, само че дава постоянна основа и знание за бъдещи летци.

И у нас клуб „ Млад орел ” има в Пловдив, сега наброява 43 души, които съм обучил да летят. Работя с клуба от 15 години - наши членове има в Съединени американски щати, в Канада, в конструкторското бюро на Луфтханза. За страдание обаче няма друга такава сертифицирана компания с нестопанска цел за образование на млади водачи. Няма безмоторно хвърчене, няма го А, Б-то на авиацията!

Това е - боли ме за децата, които ще рискуват и ще си купят аероплан. Българинът е роден да лети. За да се избегнат бъдещи нещастия, е нужно нещо доста просто, само че мъчно - да се научат на авиация всички тези, които желаят да летят.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР