Снимка: btvnovinite.bgФондът за лечение на деца отказа да доплати разходи

...
Снимка: btvnovinite.bgФондът за лечение на деца отказа да доплати разходи
Коментари Харесай

Фондът за лечение на деца отказа да доплати операцията на 6-годишно дете в Австрия

Снимка: btvnovinite.bg

Фондът за лекуване на деца отхвърли да доплати разноски по интервенцията на 6-годишно дете в Австрия. Процедурата към този момент е осъществена, а нейното финансиране е било авансово утвърдено от Фонда. Родителите на Анелия Витанова обаче получават две фактури в деня на изписването й.

Анелия мечтае един ден да върви сама. Тя се ражда в седмия месец с детска церебрална парализа. „ Не може да върви, движи се благодарение на родителите си и с помощни средства. Операцията дава късмет доколкото да помогне за развиването й, да й се изправи стойката и да поправя походката си. Всичко зависи от работата с нея и рехабилитацията й ”, споделя татко й Юлиян Витанов.

За интервенцията са кандидатствали към Фонда за лекуване на деца и са били утвърдени. „ Изискаха да употребяваме дарителската ни сметка за превоз и настаняване, от съда в Перник отхвърлиха тези пари на основата на това, че имаме контракт с фонда, който дава обещание да заплати всички разноски, превоз, интервенцията и три прегледа след интервенцията ”, посочи бащата.

След изписването на Анелия родителите й получават две фактури. Едната за 616 евро, а другата за малко над 8700 евро. По-малката сума обяснили с това, че била за компаньон и не била пусната към офертата. А за другите пари показали, че били за интервенцията - анестезиология, интервенция, всичко.  

Д-р Мариета Райкова, която е шеф на Фонда, уточни, че издаденият формуляр S2, с който родителите са отишли да лекуват щерка си покрива оперативното лекуване и настаняването при общи условия. „ Лечението на детето е финансирано. Попитахме болничното заведение за спомагателните средства и те споделиха, че са пари заспециални условия за настаняване. При диалог с родителите обясних, че процедурата при всяко дете, когато има доплащане е, че отпущането и одобряването става посредством публичния съвет ”, разяснява тя.

Бащата отхвърля да са били настанявани по специфичен метод и по думите му дори не са запитани какъв вид настаняване желаят.

Райкова посочи, че утвърденото финансиране е по оферта от преди година, когато Анелия е била утвърдена за лекуването. Тя отхвърля семейство Витанови да би трябвало да пускат молба за одобрение на новите разноски. „ Доплащането не желае нова молба, наясно сме, че трябват средства. Има и други случай, в които се постанова. Не мога да кажа по кое време Фонда ще заплати тези пари ”, уточни тя.

Заседанието на Обществения съвет е на 4 юли и тогава ще се вземе решение.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР