Снимка: бТВНичий арест няма да бъде скрит. Това е заявил

...
Снимка: бТВНичий арест няма да бъде скрит. Това е заявил
Коментари Харесай

Зам.-министър: Арестите няма да бъдат скрити

Снимка: бТВ

Ничий арест няма да бъде прикрит. Това е декларирал пред lex.bg зам-минстърът на правораздаването Евгени Стоянов във връзка последните оферти за промени в Наказателно-процесуален кодекс, написани от ведомството. Според тях при арест прокурорът ще има пълномощие да откаже уведомяването на разположение, посочено от арестувания, в случай че това ще сътвори спънки за следствието или ще сътвори друга заплаха. Уведомяването ще се отсрочва за период до 48 часа. Тази мярка не визира юристи.

„ Ничий арест няма да остане прикрит, просто се дава опция по преценка на прокурора, освен това подлежаща на правосъден надзор, уведомяването на съответно лице за задържането да бъде отсрочено с 48 часа. На негово място арестуваният може да уточни различен, който да бъде известен ”, съобщи Стоянов.

С измененията в Наказателно-процесуален кодекс в нашето законодателство се транспонира европейска инструкция, сподели още Стоянов. В нея също е планувана краткотрайна възбрана за известяван на съответно лице. „ Предложеният период от 48 часа е съгласуван с българското наказателнопроцесуално право. Взет е поради текстът от Наказателно-процесуален кодекс, който дефинира, че прокурорът има пълномощието, единствено при нужда, да постанови задържане на обвинения за период до 72 часа за довеждането пред съд на арестувания ”, изясни зам.-министърът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР