Снимка bTVДори да има моментни проблеми, когато има отворени дипломатични

...
Снимка bTVДори да има моментни проблеми, когато има отворени дипломатични
Коментари Харесай

Близостта на Борисов с Ердоган била инвестиция, даваща различни плодове

Снимка bTV
Дори да има моментни проблеми, когато има отворени дипломатични канали, добър разговор сред политическите водачи, тогава може да се решат всички проблеми и те се взеха решение. Това сподели българският дипломат в Турция Надежда Нейнски в предаването „ Тази заран “ по bTV. В кабинета на екзарх Йосиф в постройката на Българската екзархия в Истанбул тя разяснява връзките ни с Анкара, привикването? по изборите, присъединяване на Патриотите във властта, които са срещу влизането на Турция в Европейски Съюз.

Привикването е дипломатически знак, а не сигнал за сериозен проблем. Това е увещание, че България има избрани ползи и ще ги пази прецизно, добави тя.

За двете години, в които е на поста, се случиха толкоз доста неща, уточни Нейнски. „ Имаше трагични събития в Турция, само че в същото време се случиха и доста хубави неща. Говоря съответно за развиването на двустранните ни връзки, откриването на желязната черква „ Св. Стефан “. „ Не е инцидентно, че тази черква се открива точно в този момент, това е резултат на развиването на двустранните ни връзки, на отворените дипломатически канали, на разговора без медиатори и, несъмнено, на персоналния ангажимент на президента на Турция “ Реджеп Тайип Ердоган.

Нейнски благодари за напъните и на българската общественост в Истанбул, като уточни, че те са „ същински възрожденци “.

Тя посочи и че турската страна е отделила близо 4 млн. евро за реставрацията на църквата.

За рецензиите към премиера Бойко Борисов поради близостта му с Ердоган посланикът разяснява: „ Съвременният свят и дипломация се промени извънредно доста. Сега нещата се случват в действително време и тази процедурност, която има обичайна дипломация, отстъпи място на персоналните контакти, на опцията на водачите да се срещат, да беседват и пъкъл хок да вземат решение доста въпроси. В този смисъл той (Борисов) съумя да влезе в този динамичен режим. Смятам, че съумя да преодолее редица наслагания и неразбирателства или внушения. Този разговор във всички случаи е от доста огромна изгода за двустранните ни връзки (...) Това е една инвестиция, която дава разнообразни плодове “.

Според нея външната политика на България на Балканите в последните месеци е доста сполучлива и това дава доста благоприятни условия за страната ни.

Нейнски уточни, че „ Турция е доста значим сътрудник на Европейския съюз – и стопански, и във връзка с сигурността. Няма по какъв начин при тази икономическа обязаност и тези стратегически цели по сигурността те да влязат в последна колизия “. Според нея езикът сред двете страни би трябвало да се смекчи.

За изявленията на Ердоган, които засягат непознати територии, в това число български, посланикът ни разяснява: „ Независимо, че за европейския стандарт на говорене това е прекомерна изразителност, считам, че в последна сметка в дъното не се трансформират стремежите на Турция да стане член на Европейски Съюз и това е въпрос на интерес, а не на страст. Турция знае, че нейният интерес е да се сближава с Европа и в някакъв миг да стане член “.

Посланикът ни сподели още, че броят на българите в турски затвори по обвиняване, че сътрудничат на ФЕТО варира, само че консулите са в непрекъснат контакт с тях и околните им, а посолството следи всеки случай.

В Турция и особено в Истанбул обаче има и доста български изселници. Те срещат разнообразни усложнения, като да вземем за пример, че им е нужна виза, с цел да влязат в България. Пенсионното и общественото обезпечаване също е неуреден проблем сред двете страни, което обърква пенсионирането на доста от двойните жители.

На въпрос по какъв начин София оказва помощ на изселниците Нейнски уточни, че в посолството се организират срещи с управленията на изселническите сдружения, на които се преглеждат проблемите, които имат и се търси разрешаването им.

Оградата по границата сред България и Турция има своята роля по възпирането на незаконни мигранти, само че дейностите на Турция имат по-съществена рола за това, разгласи още Нейнски. Тя добави, че Турция като огромна страна има и повече благоприятни условия да реагира на такива обстановки.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР