Снимка: БТАВ събота, пет дни след едно от най-тежките природни

...
Снимка: БТАВ събота, пет дни след едно от най-тежките природни
Коментари Харесай

Спасителите продължават работа в Турция и Сирия. 26 000 са жертвите, очаква се да се удвоят

Снимка: Българска телеграфна агенция
В събота, пет дни след едно от най-тежките естествени бедствия в района, при което броят на починалите доближи 26 000 души и се обрисува да нарасне доста, изтощени спасители извадиха от ден на ден оживели от руините на земетресението в Турция и Сирия. Някои избавителни интервенции бяха прекъснати след известия за грабежи, написа „ Ройтерс “.

Изправен пред въпроси за оправянето си с най-опустошителното земетресение в Турция от 1939 година насам, президентът Тайип Ердоган даде обещание да стартира възобновяване в границите на седмици, откакто съобщи, че стотици хиляди здания са разрушени.

В Сирия бедствието засегна най-силно северозападната част на страната, следена от бунтовниците, оставяйки доста хора без дом за повторно, откакто към този момент са били разселени от продължаващата революция.

В южния турски град Антакия по улиците лежат чували с тела, а жителите носят маски против миризмата на гибел, до момента в който се причисляват към спасителите, които към момента не са достигнали до някои здания, написа организацията.

„ Навсякъде царува безпорядък, отломки и тела “, споделя един от тях, чиято група е работила цяла нощ, пробвайки се да доближи до академични учител, който ги вика от руините.

Две немски избавителни организации преустановиха работа, базирайки се на известия за конфликти сред групи хора и пукотевица.

Австрийски екип също прекрати работата си за малко.

Гизем, спасителка от югоизточната провинция Шанлъурфа, сподели, че е видяла мародери в Антакия. „ Не можем да се намесим доста, защото множеството от мародерите носят ножове “, сподели тя.

В събота служители на реда и бойци бяха на крайник, с цел да поддържат реда, като помагаха и за трафика, избавителните интервенции и раздаването на храна.

Турция заяви, че към 80 000 души са в болница, а повече от 1 милион са във краткотрайни убежища.

Ръководителят на службата за помощ на Организация на обединените нации Мартин Грифитс дефинира земетресението като най-тежкото събитие от 100 години насам в района. Той похвали реакцията на Турция, като съобщи, че опитът му демонстрира, че хората в зоните на бедствия постоянно са разочаровани от ранните старания за оказване на помощ.

Той предвижда, че броят на жертвите ще се усили най-малко двойно.

Бедствието се случи в миг, когато Ердоган се приготвя за националните избори, планувани за юни. Популярността му към този момент спада на фона на внезапното повишаване на живота и срутва на турската валута.

Още преди земетресението вотът се разглеждаше като най-трудното предизвикателство за Ердоган през последните две десетилетия на власт. След бедствието той прикани за взаимност и осъди „ отрицателното “ политиканстване.

Хората в зоната на земетресението и опозиционните политици упрекнаха държавното управление в мудна и несъответстваща помощ първоначално, а критиците обявиха, че армията, която изигра съществена роля след земетресението през 1999 година, не се е присъединила задоволително бързо.

Ердоган призна, че е имало някои проблеми, по-специално с доставката на помощ в район, където транспортните връзки са били развалени, само че съобщи, че след това обстановката е била овладяна.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР