Снимка: БТАВ пламенна реч пред кралския замък във Варшава –

...
Снимка: БТАВ пламенна реч пред кралския замък във Варшава –
Коментари Харесай

Акценти от речта на Байдън във Варшава

Снимка: Българска телеграфна агенция
В пламенна тирада пред кралския палат във Варшава – знак на града, който е бил опустошен през Втората международна война и след това възобновен, президентът  на Съединени американски щати Джо Байдън даде обещание да продължи да поддържа Украйна. Той неведнъж осъди съветския президент Владимир Путин и даде обещание, че Съединените щати няма да се поколебаят, даже когато спорът навлезе в нова фаза.

Във второто си огромно послание за по-малко от година Байдън сподели, че решимостта на Запада се втвърдява пред погазването на демокрацията от Путин.

Той употребява пътуването си до украинската столица ден по-рано като доказателство, че демокрациите по света стават все по-силни в лицето на автокрацията.

„ Преди една година светът се готвеше за рухването на Киев. Е, преди малко пристигнах от посещаване в Киев и мога да оповестя, че Киев е мощен. Киев стои горделив, стои изправен и най-важното, стои свободен “, сподели Байдън.

Байдън добави, че Западът в никакъв случай не е възнамерявал да атакува Русия, като по този метод отговори на по-ранното изявление на Путин, че не неговата страна е почнала войната.

Със удивително остри думи американският президент упрекна Путин в зверства и сподели, че опитът му да подчини една суверенна нация няма да успее.

„ Жаждата на президента Путин за земя и власт ще се провали “, сподели той.

Речта на Байдън пристигна часове откакто Путин произнесе годишното си послание към нацията. Той лъжливо съобщи, че Украйна и нейните съдружници на Запада са почнали войната и не сподели никакви признаци, че счита да се отдръпна от упоритостите си.

За разлика от Путин, който не назова американският президент нито един път по време на войнственото си послание от Москва, Байдън загатна съветския президент по име най-малко десетина пъти.

Според високопоставени американски и европейски чиновници задачите на Путин не са се трансформирали, от началото на нашествието. Въпреки унизителните неуспехи на неговата войска и очевидната битка за власт сред наемната група Вагнер и съветското министерство на защитата, Русия неотдавна реализира триумфи на изток. Войските на Путин наподобява са подготвени да завладяват град Бахмут, което ще бъде първата забележителна съветска военна победа от месеци.

Посещавайки района тази седмица, Байдън се надяваше да даде съединителен зов за Украйна, демонстрирайки на Путин и Русия, че решимостта на Запада не отслабва. Обръщайки внимание на началото на войната, в речта си Байдън сподели, че провокациите от нахлуването се простират оттатък границите на Украйна.

„ Когато Русия нахлу, това не беше тест единствено за Украйна. Целият свят беше изправен пред вековно тестване. Европа беше подложена на тестване. Америка беше подложена на тестване. НАТО беше подложено на тестване “, сподели той.

Байдън наподобява говореше съвсем непосредствено на Путин в огромна част от забележките си.

„ Автократите схващат единствено една дума: Не! Не! Не! Не, няма да вземете страната ми. Не, няма да ми отнемете свободата. Не, няма да вземете бъдещето ми. Украйна в никакъв случай няма да бъде победа за Русия. Никога! Нашата поддръжка за Украйна остава непоколебима “, сподели Байдън под звуците на мощни овации.

Байдън сподели още, че Съединени американски щати и сътрудниците им ще разгласят тази седмица нови наказания против Русия поради нашествието на Москва в Украйна.

Той добави, че Съединени американски щати ще бъдат хазаин на срещата на НАТО идната година, когато съюзът навършва 75 години.

„ Нека няма подозрение, че ангажираността на Съединени американски щати към НАТО и член 5 е твърда като камък, сподели Байдън в речта си във Варшава, като имаше поради члена от Северноатлантическия контракт, съгласно който нападението против една страна членка на съюза е нахлуване против всички такива.

„ Всеки член на НАТО знае това. И Русия също го знае: офанзивата против един е офанзива против всички “, съобщи Байдън.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР