Снимка: БТАСедмата поредна буря в Калифорния за времето от Коледа

...
Снимка: БТАСедмата поредна буря в Калифорния за времето от Коледа
Коментари Харесай

Бурите в Калифорния не спират. Наводненията са дори по-смъртоносни от горските пожари в щата

Снимка: Българска телеграфна агенция
Седмата поредна стихия в Калифорния за времето от Коледа до момента донесе нови превалявания над щата, който още отпреди това беше потърпевш от наводнения, мощни ветрове, прекъсвания на тока и евакуации на цели градове, съобщи Българска телеграфна агенция.

В центъра на Сан Франциско бяха регистрирани необикновените 34,5 см дъжд, изсипали се за времето от 26 декември до през вчерашния ден сутринта, а на интернационалното летище на Сан Франциско, както и в градовете Оукланд и Стоктън през същия интервал бяха регистрирани върхове, заяви Националната метеорологична работа.

В щата като цяло за същия интервал от време са регистрирани 22 см, което е над една трета от средногодишната му валежна норма. В огромни елементи от Централна Калифорния от 26 декември до момента са паднали превалявания, колкото половината валежна норма за годината.
 Калифорния превалявания Снимка: Българска телеграфна агенция
Прогнозите са в края на седмицата щатът да бъде връхлетян и от осма поредна стихия.

Десетки пътища са непроходими поради кални свлачища и сняг. Транспортните управляващи в щата през вчерашния ден насочиха неотстъпчив апел към водачите да не излизат с колите си, до момента в който пътищата не бъдат разчистени.

Бурите, които в някои планински региони донесоха до 76 см дъжд, предизвикаха гибелта на най-малко 17 души от началото на годината, заяви губернаторът Гавин Нюсъм. Вчера беше открита нова жертва – 43-годишна жена, намерила гибелта си в автомобил, останал под вода. В Централна Калифорния е в ход и интервенция за издирването на петгодишно момче, отнесено от придошли води.
 Калифорния превалявания Снимка: Българска телеграфна агенция
Силните пориви напразно повалиха електропроводи и оставиха без електричество над 55 000 битови и небитови консуматори, само че това беше много по-малко спрямо края на предходната седмица, когато броят им беше достигнал до близо половин милион.

Повечето от заповедите за евакуация в щата са анулирани, само че не и в градчето Планада, Централна Калифорния, което остава под вода.

„ Тези наводнения са даже по-смъртоносни от горските пожари в щата “, съобщи щатският губернатор Гавин Нюсъм.

Засега не може да бъде направена точна оценка на нанесените от бурите вреди, само че се счита, че те може да възлязат на над 1 милиард $.

Бурите не стопират да вилнеят в Северна Калифорния от Нова година насам. Общо 34 000 души бяха призовани да изоставен домовете си.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР