Снимка: БТАПри нощните бомбардировки на Русия на райони в Източна

...
Снимка: БТАПри нощните бомбардировки на Русия на райони в Източна
Коментари Харесай

Москва прекратява временното примирие, Великобритания иска нов трибунал за руските престъпления

Снимка: Българска телеграфна агенция
При нощните бомбардировки на Русия на региони в Източна Украйна е умрял минимум един човек, оповестиха локални управляващи в неделя, откакто Москва приключи самообявеното коледно помирение и даде обещание да продължи с бойните дейности, до момента в който не реализира победа над съседката си, съобщи „ Ройтерс “.

В петък президентът Владимир Путин подреди 36-часово преустановяване на огъня по линията на прикосновение, с цел да се означи православната Коледа в Русия и Украйна, която се пада в събота. Украйна отхвърли примирието и по фронтовата линия имаше обстрел.

50-годишен мъж е умрял в североизточната област Харков вследствие на съветския обстрел, заяви губернаторът на региона Олег Синехубов в приложението за известия Telegram. Новината бе обявена минути след среднощ в Москва.

Повечето украински православни християни обичайно честваха Коледа на 7 януари, както и православните християни в Русия. Но тази година Православната черква на Украйна, най-голямата в страната, позволи и празнуването на 25 декември. Въпреки това мнозина означиха празника в събота, като се стекоха в църквите и катедралите.

Кремъл съобщи, че Москва ще продължи с това, което назовава „ специфична военна интервенция “ в Украйна и което Киев и западните му съдружници назовават непровокирана експанзия за присвояване на земя.

„ Задачите, сложени от президента (Путин) за специфичната военна интервенция, въпреки всичко ще бъдат изпълнени “, цитира съветската държавна организация ТАСС думите на първия заместник-началник на генералния щаб на Путин Сергей Кириенко.

„ И несъмнено ще има победа “.

Не се вижда краят на войната, която продължава към този момент 11-и месец и в която починаха хиляди хора, милиони бяха разселени и украинските градове се трансфораха в отломки, написа организацията.

Украински публични лица оповестиха и за гърмежи в райони, които съставляват по-широкия район Донбас – фронтовата линия на войната, където боевете не престават от месеци.

Павло Кириленко, губернатор на Донецка област в Украйна, заяви, че през нощта е имало девет ракетни удара по района, в това число седем по потърпевшия град Краматорск. По предварителна информация няма потърпевши.

Взривове са били чути и в град Запорожие, административен център на Запорожка област, заяви локален чиновник, без да дава непосредствени сведения за вреди или жертви.

В сряда президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че Русия възнамерява нова огромна атака. В петък Пентагонът съобщи, че задачата на Путин да завземе украинска територия не се е трансформирала, даже в случай че армията му продължава да понася удари.

Нарастват опасенията, че Беларус – правилен покровител на Москва – може да бъде употребена като плацдарм за нахлуване против Украйна от север след усилването на военната интензивност в страната и новото прекачване на съветски войски там.

Неофициални канали в Telegram, които наблюдават военната интензивност в Беларус, оповестиха късно в събота, че към 1400-1600 съветски бойци са пристигнали от Русия в североизточния град Витебск в Беларус през последните два дни.
Трибунал за Русия
Исканията за специфичен арбитражен съд, който да проверява Русия за „ закононарушението експанзия “ против Украйна, бяха подкрепени от високопоставени английски политици от разнообразни политически сили, с цел да се покаже на Владимир Путин и неговите генерали, че ще им бъде потърсена отговорност, написа „ The Guardian “.

В взаимно изказване, споделено с „ The Observer “, фигури като водача на лейбъристите Киър Стармър, някогашния общоприет секретар на НАТО Джордж Робъртсън, някогашния външен министър Дейвид Оуен и някогашния водач на торите Иън Дънкан Смит декларират, че трибуналът би трябвало да бъде основан, с цел да прегледа „ явно противозаконната война “ на същите правила, от които са се управлявали съдружниците, когато са се срещнали през 1941 година, с цел да положат основите на Нюрнбергския развой против нацистките водачи за военни закононарушения.

Въпреки че Международният углавен съд към този момент преглежда обвиняванията във военни закононарушения и закононарушения против човечеството по отношение на нашествието в Украйна, бранителите на специфичния арбитражен съд настояват, че той е нужен, защото съдът няма пълномощия да преглежда закононарушението експанзия. Организацията на обединените народи дефинира акта на експанзия като „ навлизане или нахлуване от въоръжените сили на една страна на територията на друга страна или всякаква военна окупация “.

Специалният арбитражен съд ще окаже спомагателен напън върху Русия и Путин, настояват неговите поддръжници. Той ще попречи на висши съветски чиновници да пътуват от боязън от арест, ще покаже взаимност с Украйна, която изиска трибунала, и ще изпрати обръщение от интернационалната общественост, че експанзията няма да остане ненаказана. Ще бъде прегледана и ролята на Беларус.

„ Изминаха 10 месеца, откогато Русия, подкрепена от Беларус, стартира една от най-големите сухопътни нашествия в Европа след Втората международна война “, пишат те. „ Оттогава хиляди украински цивилни жители бяха убити или ранени, 8 милиона души бяха вътрешно разселени, а към 8 милиона станаха бежанци. Гражданска инфраструктура и стопански активи на стойност десетки милиарди са унищожени или разграбени, а незаменими монументи на културата са превърнати в руини “.

„ Ако бъдат потвърдени в съда, тези актове на експанзия биха могли да съставляват това, което Нюрнбергският развой назовава „ висшо интернационално закононарушение “. Защото точно от закононарушението експанзия постоянно произтичат множеството други интернационалните закононарушения – военни закононарушения, закононарушения против човечеството и геноцид “.

По-рано Нидерландия съобщи, че е подготвена да бъде хазаин на подобен арбитражен съд, подкрепян от Организация на обединените нации.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също съобщи, че е нужен нов арбитражен съд с необятна поддръжка, с цел да се подсигурява, че нахлуването на Русия няма да остане ненаказано. Миналия месец украинска делегация пътува до Съединени американски щати в опит да получи поддръжка за този ход.

Говорител на държавното управление на Обединеното кралство съобщи: „ Има от ден на ден доказателства, че по време на противозаконното и аморално навлизане на Русия в Украйна са осъществени ужасяващи жестокости. Активно поддържаме вътрешната правосъдна система на Украйна, следствията и правосъдното гонене, както и следствието, провеждано от Международния углавен съд. Разбира се, деликатно обмисляме и други оферти за механизми за търсене на отговорност от Русия “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР