Снимка: БТАПравната комисия прие с 12 гласа за“ и 11

...
Снимка: БТАПравната комисия прие с 12 гласа за“ и 11
Коментари Харесай

Правната комисия реши да няма изборен район в чужбина и върна хартиената бюлетина

Снимка: Българска телеграфна агенция
Правната комисия одобри с 12 гласа „ за “ и 11 „ срещу “ предлагането на ГЕРБ-СДС да няма многомандатен избирателен регион отвън страната. Това стана на съвещание, траяло до късно през нощта, на което се разглеждаха на второ четене промени в Изборния кодекс, както и импортирани сред двете четения оферти. Предстои разглеждане в пленарна зала на обсъжданите в правна комисия промени. Освен това тя удостовери и на второ четене, с 12 гласа „ за “ и 11 „ срещу “ гласуването при избори да се организира с хартиена бюлетина и машина.

Надежда Йорданова от „ Демократична България “ дефинира предлагането за така наречен регион „ Чужбина “ като „ поредна стъпка обратно в неверна посока, която не е в интерес на честните избори “. И означи, че когато няма подобен изборен регион българските жители в чужбина не могат да упражнят преференциален избор, написа Българска телеграфна агенция.

От своя страна Хамид Хамид от Движение за права и свободи разяснява, че липсва методика, която да дефинира какъв брой мандата и от кое място ще бъдат взети, с цел да бъдат дадени на регион „ Чужбина “. Според него отвън страната има към 2 млн. българи, което прави близо 80 мандата. Асен Василев от „ Продължаваме Промяната “ отговори, че има два метода – да се употребяват за база хората, дали своят вот на последните избори в чужбина, или да се употребяват данни от Министерство на вътрешните работи за напусналите страната.

От ГЕРБ-СДС показаха като претекст за смяната, че когато няма подготвеност за въвеждане на дадена смяна, то тя би трябвало да се обмисли по-внимателно и обширно.

Заседанието на правна комисия стартира в 14:30 часа и продължи и след среднощ.

Беше доказано и на второ четене смесеното гласоподаване – посредством хартиена бюлетина и машина. Както и да са нужни 100 заявки за разкриване на секция за гласоподаване в чужбина, а не както до момента – 40. Комисията одобри предлагането на „ Възраждане “ да се промени структурата на ЦИК, която да отразява съразмерно разпределението на политическите партии в Народното събрание и да бъде в състав от 25 души.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР