Снимка: БТАКогато украинският президент Володимир Зеленски пътува до Западна Европа

...
Снимка: БТАКогато украинският президент Володимир Зеленски пътува до Западна Европа
Коментари Харесай

Париж рядко е имал по-добър шанс да поведе Европа, но се провали заради Украйна

Снимка: Българска телеграфна агенция
Когато украинският президент Володимир Зеленски пътува до Западна Европа предходната седмица, с цел да събере поддръжка в битката на страната му против Русия, той посети Париж в последния миг.

Отношението на Макрон към военните дейности в Украйна постоянно се оказва неразгадаемо за съдружниците, които се чудят за какво Франция продължава разговора с съветския президент Владимир Путин и популяризира нуждата от „ гаранции за сигурност “ за Москва.

Докато немският канцлер Олаф Шолц претърпя жестоки рецензии поради бавния ход на решението си да изпрати танкове Leopard 2 в Украйна, приносът на Париж към общите военни старания е доста по-малък, в сравнение с този на Берлин. Дори като се вземе поради скорошното заричане на Макрон да достави гаубици „ Цезар “ и система за противовъздушна защита MAMBA, общите старания за поддръжка на Украйна от страна на Франция евентуално ще останат много дребни спрямо другите европейски страни. През ноември Полша даде обещание повече от 3 милиарда евро помощ. Обединеното кралство е предложило над 7 милиарда евро. Франция предложи единствено 1,4 милиарда евро, което слага страната много под западните съдружници във връзка с % от Брутният вътрешен продукт.

Когато Зеленски напусна Украйна, с цел да посети западните водачи предходната седмица, Париж не насочи публична покана и срещата с Макрон съвсем не се състоя. Първоначално френският президент планираше да прекара вечерта в театъра със брачната половинка си. Едва когато излязоха фрагменти от тържественото послание на Зеленски в Уестминстър Хол в Лондон, те се сетиха да насочат покана и уредиха визитата на Зеленски в Париж късно вечерта, твърди чиновник на Елисейския замък.

На въпроса за какво Франция от време на време следва друг път във връзка с Украйна спрямо други западни съдружници, френски чиновници пазят Макрон. В изявление за POLITICO някогашният френски президент Франсоа Оланд сподели, че преди нашествието е имало смисъл да се приказва с Путин. Френски посланик добави: „ Макрон реши да опита с дипломация – не мисля, че можем да го виним за това. “

Що се отнася до хладния принос на Франция във военните старания, публични лица настояват, че като водеща военна мощ в континентална Европа Париж има други отговорности за сигурността. А точно – отбраната на южния фланг на Европа и би трябвало да резервира прочут потенциал. Изпращането на френските танкове Leclerc няма смисъл, тъй като към този момент не се създават и не могат елементарно да бъдат сменени.

За Франсоа Хейсбург, старши консултант в Международния институт за стратегически проучвания, зигзагообразният метод на Макрон към военните старания в Украйна съставлява пропусната опция във връзка с по-голямата упоритост на Макрон да се нарежда като европейски водач, като някогашния президент Франсоа Митеран, някогашния министър-председател Мишел Рокар или някогашния немски канцлер Хелмут Кол.

„ 2022 година беше година на пропуснати шансове “, сподели Хейсбург. Макрон „ прекара 15 дни в обиколки и споделяше на всички, че Русия се нуждае от гаранции за сигурност, като че ли тя не е задоволително пораснала, с цел да ги изиска сама “. Той „ към момента може да навакса изгубеното време, само че за това би трябвало да бъде извънредно явен във връзка с Украйна и оттова да възвърне доверието измежду централноевропейските страни “.
„ Отвореният път “ на Франция
Иронията е, че в геополитически проект Париж рядко е имал по-добър късмет да поведе Европа.

Англия напусна Европейския съюз, премахвайки главния демократичен контраст на френския етатизъм. Германецът Олаф Шолц беше привързан от съдружна политика и несполучливия залог на Берлин върху съветската енергетика. Франция, в противен случай, се радваше на устойчиво държавно управление и относителна енергийна самостоятелност, с помощта на нуклеарната сила. Що се отнася до позицията на Париж в Европа, „ пътят беше отворен “, сподели Хейсбург.

В някои връзки Макрон се възползва от тази опция. Париж беше най-гласният покровител за постоянен отговор на Европейски Съюз на Закона за понижаване на инфлацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън – голям пакет от дотации за зелен бизнес. Когато пътува до Вашингтон през ноември, френският президент приличаше на европейски водач, който насочва недоволства към търговски противник – и носи резултати за целия Европейски Съюз.

И въпреки всичко опитите на Франция за икономическо водачество в границите на Европейски Съюз не се трансфораха в поръчител за сигурността на Европа. „ Все още никой не е заменил Ангела Меркел на масата на Съвета “, възрази един източноевропейски посланик, запитан кой сега „ управлява “ Европейски Съюз.

Докато войната в Украйна наближава първата си годишнина, Макрон се насочи към доста по-категорична поддръжка за Киев. В новогодишното си послание към французите той даде обещание на украинците, че ще им „ оказват помощ до успеха “ – правейки риторичен преход от „ Русия не може да завоюва войната “. Той остави отворена врата за образование на украински водачи на изтребители и способства за доставките на системата за противоракетна защита MAMBA.

И въпреки всичко, Франция остава една от най-скептичните страни в Европейски Съюз, когато става въпрос за приемането на Украйна в блока.

Макрон към момента има три години до края на мандата си, задоволително време, с цел да удвои новооткрития си интерес към украинската „ победа “. Но с огромните митинги против плануваните пенсионни промени, които преследват неговото президентство, златната опция от ден на ден избледнява.

Текстът е оповестен в „ Политико “, преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР