Снимка: БТАКапитанът на новите световни шампиони от Аржентина Лионел Меси

...
Снимка: БТАКапитанът на новите световни шампиони от Аржентина Лионел Меси
Коментари Харесай

Меси спечели наградата на ФИФА за най-добър футболист на 2022г. Кои са останалите призьори?

Снимка: Българска телеграфна агенция
Капитанът на новите международни първенци от Аржентина Лионел Меси беше избран за най-хубав футболист на 2022-а година в анкетата на Световната федерация по футбол (ФИФА) на блестяща гала в Париж.

Церемонията на призьорите в анкетата на Световната федерация по футбол (ФИФА) се организира в Париж. За разлика от „ Златната топка на Франс Футбол “, ФИФА продължава да връчва наградите на база достижения през календарната година.

Призът за 35-годишния талант е един от многото в изключителната му кариера, само че евентуално е най-ценен, защото го получава за сезона, в който направи страната си за трети път Световен първенец.

Преди това той е бил притежател два пъти на същата премия – през 2009-а и през 2019-а година, само че седем пъти е вдигал над главата си Златната топка – трофеят за най-хубав състезател в света, който в избрани интервали се връчваше взаимно от списание Франс Футбол и ФИФА.

Негови подгласници останаха съотборникът му Килиан Мбапе и най-силен френски футболист, както и Карим Бензема. Голмайсторът на Реал (Мадрид) Бензема не взе участие на Световното състезание поради травма.

Меси направи серия от хипнотизиращи осъществявания по време на триумфалната акция на Аржентина за Световното състезание. Гениалният номер 10 беше същински амулет за Аржентина в Катар, като вкара седем гола – в това число в онази незабравима крайна победа над Франция, както и направи три асистенции по време на шампионата.

Атакуващата полузащитничка на Испания и на женския тим на Барселона Алексия Путеяс още веднъж беше определена за най-хубава при дамите в анкетата на ФИФА. 29-годишната Путеяс затвърди превъзходството си, откакто печели за втори следващ път. Освен двете следващи награди на ФИФА, номер l1 в женския отбор на каталонците е спечелила и две Златни топки – също следващи: през 2021, 2022 година.

В топ 3 останаха Алекс Морган (САЩ) и Бет Мийд (Англия) – и двете нападателки на своите тимове.
Наградата за феърплей отиде у грузинския бранител Лука Локошвили, който сега играе за италианския Кремонезе.
Локошвили единствен не участва на церемонията, защото ден по-късно отборът му играе мач от шампионата на Италия. Като футболист на австрийския Волфсбергер АК той избавя живота на звездата на Аустрия (Виена) Георг Тайгъл, който изпада в безсъзнание след конфликт на терена. Решаващата интервенция на грузинеца обаче връща Тайгъл към живота.
Наградата за Фен на годината отиде у последователите на аржентинския народен тим
Призът беше получен от най-възрастния почитател Тула Бомба, който излезе с барабан, фланелка и шапка на отбора, спечелил международната купа в Катар през декември.
Лионел Скалони беше определен за треньор номер 1, Христо Стоичков връчи наградата на победителката при дамите
Най-добър треньор в анкетата на ФИФА при мъжете за 2022-а година стана Лионел Скалони. Младият експерт изведе Аржентина до третата международна купа за страната си в историята на футбола и изцяло справедливо подвигна премията, връчена му от иконата на международния футбол Фабио Капело. Негови подгласници останаха Карло Анчелоти (Реал Мадрид) и Хосеп Гуардиола (Манчестър Сити), които станаха първи надлежно в Шампионската лига и в британската Висша лига.
 Лионел Скалони ФИФА Снимка: Българска телеграфна агенция
„ Благодаря на всички от моя щаб, на помощниците ми, на Валтер Самуел и Роберто Аяла. Благодаря и на света, че ме оцени “, съобщи Лионел Скалони, който завоюва първото в историята зимно Световно състезание. Аржентинците завоюваха купата след 3:3 в постоянното време и продълженията и 4:2 при дузпите.

Сарина Вигман беше определена за треньор номер 1 при дамите, откакто завоюва eвропейската купа с тима на Англия. Специалистката от Нидерландия получи купата за номер 1 през годината от българската футболна легенда Христо Стоичков. Стоичков беше асистиран от някогашната футболистка Джил Елис, треньорка на националния тим на Съединени американски щати до 2019-а година. Другите две номинирани дами бяха Пия Сундхаге (Швеция) и Соня Бомпастор (Лион, Франция), спечелила женската Шампионска лига.

 Стоичков ФИФА

Мери Ърпс (Англия) е вратарка номер 1 при дамите за 2022-а. Тя пази мрежите на Манчестър Юнайтед и Англия, а премията й беше връчена от Дидие Дрогба.

Емилиано Мартинес, който имаше голям принос за международната купа на Аржентина, беше избран за номер 1 при мъжете на същата позиция – вратарската. Негови подгласници останаха Ясин Буну (Мароко) и Тибо Куртоа (Белгия). Наградата му беше връчена от Жулио Сезар и Ениола Алуку, която персонално му връчи купата.
Наградата „ Пушкаш “ за най-красив гол за 2022-а година събра 11 номинации.
от които три от женския футбол и една от футбола измежду инвалидите. И точно човек с увреждания завоюва наградата. Това е Марчин Олекси от тима на Варта (Познан), който е с един ампутиран крайник и играе точно в състезание за хора с сходни недъзи. Алекс дел Пиеро и Карли Лойд му връчиха премията.

Сред номинираните бяха попадения на Димитри Пайет (Франция), на Амандин Анри от женския тим на Лион, както и попадението на Ричарлисон от Бразилия против Сърбия на Световното състезание в Катар. Попадението на Олекси обаче беше в действителност шедьовър – странична ножица на човек с един крайник, изправил се върху едната си патерица, преди да забие топката във вратата.

Бяха оповестени и двата идеални тима на годината. Те се дефинират извънредно от гласуването на самите играчи и се провежда от Световния профсъюз на професионалните футболисти (ФИФПро).
Идеалният тим при дамите е:
Кристиане Ендлер (Чили), Люси Бронз и Лиа Уилямсън (Англия), Мапи Леон (Испания), Уенди Ренар (Франция), Лена Обердорф (Германия), Алексия Путеяс (Испания), Кейра Уолш (Англия), Сам Кър (Австралия), Бети Мийд (Англия), Алекс Морган (САЩ)
Идеалният тим при мъжете за 2022-а година има следният тип:
Тибо Куртоа (Белгия и Реал Мадрид), Ашраф Хакими (Мароко и Пари Сен Жермен), Върджил ван Дайк (Нидерландия и Ливърпул), Жоао Кансело (Португалия и Байерн Мюнхен), Кевин де Бройне (Белгия и Манчестър Сити), Каземиро (Бразилия и Манчестър Юнайтед), Лука Модрич (Хърватия и Реал Мадрид), Лионел Меси (Аржентина и Пари Сен Жермен), Карим Бензема (Франция и Реал Мадрид), Ерлинг Холанд (Норвегия и Манчестър Сити), Килиан Мбапе (Франция и Пари Сен Жермен).
ФИФА връчи специфична премия за Краля Пеле, който умря в края на предходната година
Церемонията означи и загубата на три огромни фигури за международния футбол. На първо място това е Кралят Пеле, който си отиде от този свят на 29-и декември 2022-а на 82-годишна възраст. За него имаше специфична премия и тя беше получена от третата му и последна брачна половинка Марсия Аоки, като й беше връчена от Луиш Назарио да Лима – Роналдо. Наградата, връчена посмъртно, е за „ най-хубав в света за всички времена “.
 Роналдо ФИФА Снимка: Българска телеграфна агенция
„ Когато си припомням Пеле, виждам състезател, изпреварил времето си. Беше състезател, който служи като ентусиазъм за мен и за всички от света на футбола “, сподели Роналдо, прочут с прякора си „ Феномена “. „ Помня го и като безценен другар. Когато получих първата си контузия на коляното през 2000 година, той ме посети вкъщи, носейки доста обич и любов в един от най-трудните моменти в живота ми. Две години по-късно той участва на един от най-щастливите моменти, когато аз и моите съотборници спечелихме Световната купа през 2002-а, описа още Роналдо. Но той ще бъде запомнен и с въздействието си в обществото – в един свят, който тогава беше доста по-расистки, в сравнение с е през днешния ден. Неговата усмивка ни споделя, че въпреки и към този момент да не е измежду живите, короната на Краля си остава единствено за него “.

На церемонията участва и неговият някогашен съотборник Жаирзиньо, с който дружно печелят Световното състезание през 1970-а година – третата купа за Пеле.

„ Много съм благополучен да съм тук, с цел да вземам участие в церемонията по удостояването на един от най-великите в историята на играта. Бях щастливец да играя с него в един тим и дружно да печелим! Той въодушеви Бразилия за втората Световна купа, той ни въодушеви и за третата “, съобщи Жаирзиньо.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино даде началото на церемонията точно с почитта към Пеле, както и към други двама прославени играчи – Синиша Михайлович и Джанлука Виали.

Източник: БТА
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР