Снимка: БТАГраждани протестират пред парламента срещу промените в Изборния кодекс

...
Снимка: БТАГраждани протестират пред парламента срещу промените в Изборния кодекс
Коментари Харесай

Мащабен протест пред парламента срещу връщането на хартиената бюлетина

Снимка: Българска телеграфна агенция
Граждани стачкуват пред Народното събрание против измененията в Изборния кодекс и по-специално връщането на хартиената бюлетина. Протестиращите блокираха придвижването пред Народното събрание. Има и засилено полицейско наличие.

„ Тук сме, с цел да защитим правото си на почтени избори. Право, което „ хартиената коалиция “ се пробва да ни отнеме през последните дни “, сподели пред протестиращите Надежда Йорданова от „ Демократична България “. Според нея връщането на хартиената бюлетина ще „ опропасти изборите “.

„ Когато Борисов приказва за машините, той не помни, че той ги е поръчал. Българският Мадуро е Борисов “, сподели пред протестиращите съпредседателят на „ Продължаваме Промяната “ Кирил Петков.

Протестиращите жители скандират „ мафията вън “ и споделят, че хартиената бюлетина ще върне следения избор.

Протести имаше в във Варна, където хора се събраха пред постройката на Общината.



Липсата на кворум едвам не провали днешното пленарно съвещание, Народното събрание стартира работа при третата регистрация, а мотивът бяха измененията в Изборния кодекс. Припомняме, че правната комисия към Народното събрание поддържа на второ четене смяната за смесено гласоподаване – посредством хартиена бюлетина и машина. Както и да са нужни 100 заявки за разкриване на секция за гласоподаване в чужбина, а не както до момента – 40. Комисията одобри предлагането на „ Възраждане “ да се промени структурата на ЦИК, която да отразява съразмерно разпределението на политическите партии в Народното събрание и да бъде в състав от 25 души.

„ Продължаваме Промяната “ (ПП) и „ Демократична България “ (ДБ) предизвестиха „ Българска социалистическа партия за България “, че няма да влизат в съдружни договаряния с тях, в случай че поддържат в зала измененията в Изборния кодекс. По-рано през днешния ден жители се събраха до северния вход на Народното събрание на акция „ Чували с бюлетини “ против измененията в Изборния кодекс.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР