Снимка: БТАДали се срещам редовно с господин Борисов, разбира се,

...
Снимка: БТАДали се срещам редовно с господин Борисов, разбира се,
Коментари Харесай

Радев от Тирана: Лъжа е, че се срещам редовно с Борисов

Снимка: Българска телеграфна агенция
Дали се срещам постоянно с господин Борисов, несъмнено, че не. Това съобщи президентът Румен Радев в Тирана в отговор на журналистически въпрос дали постоянно се вижда с водача на ГЕРБ в последно време, както разгласи Асен Василев. Държавният глава дефинира изказванието му като „ неистина “.

„ Изборният кодекс постъпи в президентската институция, сега се преглежда в детайли от моя екип и ще бъде разискван в най-големи елементи, тогава ще се произнеса “, разяснява президентът, представен от Българска телеграфна агенция. Румен Радев е на посещаване в Албания, където на следващия ден ще съставлява България на Срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани.

Радев сподели още, че на идващите избори би трябвало да има висока изборна интензивност, с цел да може да бъде определена законна власт. „ Не може с 39 % изборна интензивност да пожелаваме легитимност на ръководещите “, счита той.
Президентът разяснява и номинацията за министър председател на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски.
„ Знаем, че професор Габровски е извънредно сполучлив експерт в своята област и уредник, само че това зависи напълно от решението на българския парламент “, уточни президентът. Според него има напредък в това, че хората и политиците последователно осъзнават, че единствено с незаинтересованост и мнения извън няма да можем да вървим напред. Трябва всеки да бъде зает с проблемите и бъдещето на България. Не може с 39 % интензивност ние да пожелаваме легитимност на ръководещите. Аз още веднъж приканвам – би трябвало ни изборна интензивност доста по-голяма и законни институции, добави президентът.

По думите му България прави всичко допустимо и е изпълнила всички механически критерии за Шенген.

„ Двете инспекции, които ние сами предизвикахме, демонстрираха положителни резултати. Имаме писмо и от ръководителя на Европейската комисия, работим на най-високо политическо равнище, аз съм повдигал тези въпроси на най-високо европейско политическо равнище – че държането на България и Румъния отвън Шенген не е добре за Европа, за нашите стопански системи, за нашата обща сигурност “, съобщи Редев. Той добави, че е постигнал поддръжка на президента Макрон, на канцлера Шолц и на колебаещите се първоначално страни Швеция и Дания, че България покрива всички критерии.

„ Това, че една страна не показва поддръжка, значи, че те имат субективни визии – било то стопански или вътрешнополитически “, разяснява президентът декларираното желание на Нидерландия да наложи несъгласие на участието на страната ни в Шенген. Президентът Радев подсети, че е имал няколко диалога с премиера на Нидерландия Марк Рюте. България ще продължи да отстоява своите права и достолепие, безапелационен е той.

В Тирана той ще се срещне с представители на българското малцинство. По думите му България работи интензивно, тъй че българите в Албания да бъдат включени в законодателството, с цел да бъдат приети за национално малцинство и да упражняват правата си в тази страна.

„ Немалко е направено, само че може още да се направи и чакам да се направи в тази посока. Очаквам Консултативният съвет към Изпълнителната организация за българите в чужбина да проработи дейно. И в случай че на тези българи им се откаже от локалните управляващи документ за генезис, този съвет да може да откри, че те заслужават българско поданство, добави президентът.



 
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!9ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

, 05.12.2022, 18:08
05.12.2022, 17:45
05.12.2022, 17:10
05.12.2022, 16:47
Последни публикации-05.12.2022, 18:37-05.12.2022, 18:08-05.12.2022, 17:45Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР