Снимка: БТА Утре, втори юни, в 12 часа, както всяка

...
Снимка: БТА Утре, втори юни, в 12 часа, както всяка
Коментари Харесай

Враца се преклони пред паметта на Христо Ботев и героите, паднали за свободата на България

Снимка: БТА

Утре, втори юни, в 12 часа, както всяка година, като засвирят сирените ще разсънят в сърцата ни чувства на боязън и горделивост, с тези думи стартира словото си ръководителят на Народното събрание Росен Желязков. По думите му един от тези герои, вписан в пантеона като един от най-великите синове на Майка България, е Христо Ботев. " Няма човек измежду нас, който да не е усещал тръпките, когато се взре в неговия взор, който гледа от портрет. Няма човек, който да не съпреживява тези паметни мигове, които означаваме през днешния ден и на следващия ден ", сподели Желязков.

Пътят, по който вървим, не е пътят, за който мечтаеха Ботев и Левски и всички герои, които паднаха за свободата на България, уточни в изявлението си кметът на Враца Калин Каменов. " Те мечтаеха да бъдем единни, да бъдем дружно. Тази толкоз красива българска дума и в същото време сложна за схващане ", уточни кметът на Враца. Той обърна внимание и, че това на което ще научим децата си, които също честват през днешния ден, зависи от нас. " Вярвам, че можем да ги научим да бъдат положителният образец. Ако всеки от нас е положителният образец, съм сигурен, че ще живеем в доста по-единна и задружна България. България, с която нашите предшественици, гледайки ни отдалеко ще се гордеят ", уточни още кметът на Враца.

Снимка: БТА

Да се преклонят пред паметта на Ботев и починалите герои тук бяха и зам.председателите на Народното събрание, министърът на защитата Димитър Стоянов, началникът на Щаба на сухопътните войски бригаден военачалник Пламен Йорданов, народни представители, Врачанският митрополит Григорий, регионалният шеф на Враца Георги Митов, ръководителят на Общинския съвет Владимир Христов. Сред формалните посетители бе и делегация от побратимения с Враца френски град Вилньов льо Роа.

След тържествената инспекция, в която прозвучаха имената на починалите в Априлското въстание и на падналите за свободата и независимостта на България, и в символ на респект пред паметта им последва едноминутно безмълвие. Пред паметника на Воеводата във Враца бяха положени венци и цветя. По традиция митингът приключи със заря.

Снимка: БТА

Възпоменателните празнувания " Ботеви дни- 2023 " във Враца във връзка 147-ата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета, приключват на следващия ден на връх Околчица с всенародно поклонение. Очаква се на него да участва министър-председателят Гълъб Донев. Поклонението ще постави край и на тазгодишния поход " По пътя на Ботевата чета - Козлодуй-Околчица ", в който тази година се включиха над 1400 души от цялата страна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР