Снимка: БТА Светинята беше предадена на Негово Светейшество от Величкия

...
Снимка: БТА Светинята беше предадена на Негово Светейшество от Величкия
Коментари Харесай

Неофит посрещна мощите на Св. Патриарх Евтимий в София

Снимка: БТА

Светинята беше предадена на Негово Светейшество от Величкия свещеник Сионий - свещеник на Бачковския и на Троянския манастир, вътре в храма " Св. великомъченица Марина ".

Снимка: БТА

Светите мощи на последния български патриарх преди рухването на България под османско иго (14-и век) са изложени за поклонение в храма до 14:00 ч. през днешния ден. Вече има огромна опашка от вярващи пред храма, както и на площад " Св. Неделя ", пристигнали да се поклонят пред светинята.

Снимка: БТА

По решение на Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршия чинът на Прославлението на светите мощи на св. Евтимий - патриарх Търновски, ще се състои на 22 октомври в Бачковската света обител. Началото на архиерейската света Литургия е от 9:30 ч.

Снимка: БТА

Св. Евтимий Търновски е роден в 1327 година в Търново. Надарен от Бога с богати заложби, прекомерно млад Евтимий се отличил със познания и чист нравствен живот. В 1350 година станал духовник в Килифарския манастир под управлението на преподобния Теодосий. По-късно живял няколко години в Цариград и в Атон. Завърнал се в Търново, Евтимий се усамотил в пещера край столицата. При него се заселили други монаси и се образувал манастирът " Св. Троица ", който станал огнище на култура и нравствен живот. Там св. Евтимий писал жития и похвални слова, поправил богослужебните книги, превел други текстове. В 1375 година бил определен за патриарх и се показал като добър овчар. При завземането на Търново от османските турци той самоуверено се застъпил за народа. Бил изпратен на изгнание в Южна България, където се упокоил към 1402 година

Снимка: БТА

Светите мощи на св. Евтимий - патриарх Търновски, се съхраняват в Бачковския манастир и дойдоха в София за поклонение, след което още веднъж ще бъдат пренесени в Бачковската света обител.

Снимка: БТА

По предания мощите са били съхранявани там от самото начало на турското иго, само че в този момент ще бъдат публично изложени за поклонение. В края на 1905 година е имало изобретение, което е провокирало раздвижване в църковния живот, като при разкопки в притвора на съборния храм на Бачковската света обител са били открити гробът и мощите на патриарх Евтимий. Имало е и подозрения обаче за достоверността на мощите, в това число и на учени откриватели, които са оспорили това изобретение.

В Патриаршеското и синодално обръщение архиереите на Българската православна черква приканиха да се прекратят разногласията и различията към достоверността на откритите преди повече от век реликви на Патриарх Евтимий.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР