Снимка: БТА Според Рада Еленкова от Български фонд за жените

...
Снимка: БТА Според Рада Еленкова от Български фонд за жените
Коментари Харесай

Протест срещу насилието над жени под мотото Нито една повече се проведе в три града

Снимка: БТА

Според Рада Еленкова от " Български фонд за дамите " спешните центрове в България са незадоволителни, което слага жертвите в невъзможност. По нейна информация те са към 15. По данни на неправителствения бранш всяка трета жена е жертва на принуждение.

Протестът в Пловдив е проведен от деятели от града и от неофициалния колектив " Феминистки мобилизации ".

Протест във връзка Международния ден за битка против насилието над дами под мотото " Нито една повече " се състоя във Велико Търново.

Пред постройката на Съдебната палата се събраха младежи и деятели с плакати, призоваващи да бъде прекъснато насилието върху дами. Според Виктория Велчева, която за трета поредна година на този ден взе участие в митингите против насилието над дами във Велико Търново, тази проява е значима, тъй като посредством своя зов гражданското общество задължава институциите да свършат своята работа. Тя уточни, че с изключение на санкции, би трябвало да има и предварителна защита против насилието във всичките му форми.

Снимка: БТА

Неравенството в обществото, основано на насилието би трябвало да бъде превъзмогнато и спряно, разяснява за Българска телеграфна агенция Елина Генова. Според нея един от методите е да се оповестява статистиката, която може да очертае размерите на казуса. Яна Ячева съобщи, че колкото повече хора демонстрират взаимност към жертвите на принуждение и посредством сходни митинги концентрират публичното внимание към казуса, толкоз повече институциите ще бъдат по-активни в решаването му.

Според мен правораздаването е дейно, стига дамите, станали жертва на принуждение да съберат храброст да си търсят правата, разяснява юрист Дончо Бораджиев, който в своята процедура е защитавал жертви на домашно принуждение. По думите му е значимо, когато съседите са очевидци на сходни случаи да влязат в ролята на жители, а не да си затварят очите и ушите, когато насилието е реалност на една стена разстояние от тях.

Както Българска телеграфна агенция заяви единствено през последната седмица във Великотърновска област след подадени в полицейските ръководства сигнали за домашно принуждение има повдигнати три обвинявания против домашни насилници.

В изявление за Българска телеграфна агенция при започване на ноември основният комисар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев означи, че през 2023 година в България се регистрира сериозен растеж на сигналите за случаи на домашно принуждение, като има и нарастване на броя на досъдебните производства. " До този миг са регистрирани 1359 случая по отношение на 749 през 2022 година т.е. има 81,4% нарастване на деянията на експанзия в домашни условия, това е извънредно тревожно ", сподели тогава основният секретар на Министерство на вътрешните работи.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР