Снимка: БТА/Нора ЧолаковаЗеметресение с магнитуд 5,2 бе регистрирано в Централна

...
Снимка: БТА/Нора ЧолаковаЗеметресение с магнитуд 5,2 бе регистрирано в Централна
Коментари Харесай

Ново земетресение разлюля Турция. Жертвите са над 41 000, засегнатите са милиони

Снимка: БТА/Нора Чолакова
Земетресение с магнитуд 5,2 бе записано в Централна Турция нощес, оповестиха от Европейско-средиземноморския сеизмологичен център, съобщи Българска телеграфна агенция,. Трусът е станал на дълбочина от 10 километра, с епицентър на 54 километра северозападно от град Кахраманмараш.

За момента няма данни за нанесени вреди и потърпевши хора от този финален трус. Но данните демонстрират, че жертвите на двете разрушителни трусове, регистрирани на 6 февруари са към този момент над 41 хиляди души.
Спасителната интервенция в Турция приключва през днешния ден
Спасително-издирвателните действия в зоната на бедствието се възнамерява да завършат през днешния ден, заяви през днешния ден ръководителят на турската Дирекция за ръководство при бедствия и изключителни обстановки (AFAD) Юнус Сезер, представен от Анадолската организация.

„ В спасително-издирвателните интервенции сега вземат участие към 13 хиляди души. Бих желал откровено да благодаря на пристигналите на помощ от чужбина. Част от спасителите от 80 страни към този момент се завърнаха в родината си “, сподели Сезер.

Той заяви още, че към този момент е приключен мониторингът на положението на над половината от жилищния фонд в окръга. Дирекцията е евакуирала от региона повече от 430 хиляди души.
 Земетресение в Турция и Сирия Снимка: БТА8,8 милиона души са наранени в Сирия
Освен в Турция, земетресението аргументи хиляди жертви и огромни материални вреди и в прилежаща Сирия. Според данни на Организация на обединените нации 8,8 милиона души са наранени от пагубните трусове.

По-голямата част от тези хора евентуално ще се нуждаят от някаква форма на филантропична помощ, сподели Наджат Рошди, заместител непрекъсната представителка на Сирия в Организация на обединените нации и добави, че Организация на обединените нации е поела цялостния ангажимент да направи, повече, с цел да помогне на всички сирийци.

Активисти и филантропични служащи в регионите под надзор на бунтовниците в Северозападна Сирия се оплакаха от неналичието на помощ от Организация на обединените нации в дните след трусовете. По време на аудиенция в района координаторът на Организация на обединените нации за дейности при изключителни обстановки Мартин Грифитс призна, че Организация на обединените нации не е съумяла да помогне на жертвите в регионите под опозиционен надзор в Северозападна Сирия.

Наблюдатели споделят, че е имало и бюрократични трудности за Организация на обединените нации, чиито колета са можели да бъдат доставени по-бързо с по-малки транспортни средства вместо нормалните огромни камиони, по унищожените от войната пътища в региона.

Досега над 140 камиона с помощи от Организация на обединените нации бяха доставени през Турция до регионите под надзор на бунтовниците в Северозападна Сирия. Там над 9000 здания са изцяло или отчасти разрушени, а минимум 11 000 души са без покрив над главите си. Най-неотложно тези хора се нуждаят от заслон, т.е. от палатки.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР