Снимка: БТА Настояваме за увеличение на заплатите на работещите в

...
Снимка: БТА Настояваме за увеличение на заплатите на работещите в
Коментари Харесай

Протестиращи от синдикат Защита настояват за повишаване на заплащането на работещите в спешната помощ

Снимка: БТА

Настояваме за нарастване на заплатите на работещите в центровете, за смяна на изискванията на труд, за смяна на категорията на труд, както и решение на въпроса с кадровия недостиг, сподели пред публицисти Валери Кузманов от столичния център за незабавна помощ и член на профсъюз " Защита ".

Снимка: БТА

Според разбор на синдикалистите, ще са нужни към 60 млн. лева, с цел да се удовлетворят настояванията на работещите в незабавните центрове. Те упорстват за среща с министъра на финансите Асен Василев.

Протестиращите стигнаха до северния вход на парламент, преди този момент минаха по бул. " Цар Освободител " и за малко блокираха придвижването в едната лента на булеварда. Има засилено полицейско наличие.  Движението към Народното събрание е затруднено. 

Снимка: БТА

Между първо и второ четене на бюджета за 2023 година ще се опитаме да удовлетворим част от вашите претенции, сподели пред протестиращите ръководителят на ПГ на " ИТН " (ИТН) Тошко Йорданов. По думите му има опция, в случай че не 60 млн. лева, то най-малко някаква част от тях да бъде отделена за повишение на възнагражденията на работещите в незабавната помощ. Има заигравки с Данък добавена стойност, има и помощи за бизнеса по време на коронавирус пандемията, а пандемията свърши, сподели Йорданов в отговор на въпрос на Българска телеграфна агенция от кое място могат да се пренасочат тези пари.

Снимка: БТА

Сред протестиращите излязоха и представители на " Възраждане " и Българска социалистическа партия. 

Снимка: БТА

Със същите претенции от профсъюз " Защита " стачкуваха и пред Министерството на здравеопазването преди няколко дни. Тогава управлението се срещна с министър Христо Хинков. На срещата той уточни, че смяна в заплащането не може да се реализира с бюджет за 2023 година За смяна на категорията труд министър Хинков изясни, че има позитивна настройка и на Министерството на здравеопазването, и на Министерството на труда и обществената политика, и следва да се сътвори работна група, която да дефинира метода, по който ще се промени категорията им.

 Протестът е позволен до 15:00 часа през днешния ден.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР