Снимка: БТА Искам да благодаря на инж. Тотев, който ми

...
Снимка: БТА Искам да благодаря на инж. Тотев, който ми
Коментари Харесай

Ремонт преобразява Дондуковата градина в Пловдив

Снимка: БТА

" Искам да благодаря на инж. Тотев, който ми даде поддръжката и опцията в предишния мандат да създадем плана. След това с приемствеността, която имаме в община Пловдив, в този мандат с помощта на господин Димитров имаме опцията физически да стартираме работа ", сподели Стаменов.

" Това е последният план в централната градска част, с който приключва смяната, която започнахме преди повече от 10 години. Много сме привикнали да подлагаме на критика и споделяме: " Ден след ден нищо не се трансформира, само че като се обърнеш, всичко е друго ". Някак незабелязано стана тази смяна централната градска част - с " Капана ", Главната, Цар-Симеоновата градина, с площада, с Форума Запад, Форума Север, с Голямата базилика ", сподели някогашният кмет Иван Тотев.

Настоящият градоначалник Здравко Димитров напомни, че по алеите на Дондуковата градина се е разхождал Иван Вазов. " Пловдивчани заслужават да имат такива места. Ще допълня Небет тепе, Източната врата, музеи, изложбени зали. Лесно е да се подлага на критика, само че когато застанеш на даден пост, тогава разбираш отговорността каква е. Предизвикателствата са доста огромни и нека да имаме държавно управление, тъй като общините доста страдат. Вече втора година нямаме бюджет и не можем да работим в посоката, която желаеме ", съобщи кметът.

Снимка: БТА

 

По контракт срокът за осъществяване на ремонта е една година. Ако всичко е обикновено, идната пролет реконструкцията ще завърши, посочи районният кмет.

Дондуковата градина е първата градска градина с представителни и публични функционалности. Създадена от Люсиен Шевалас след Освобождението през 1878 год. по наредба на княз Дондуков-Корсаков. Затваря се в пространството сред бул. " Шести септември " и улиците " Христо Г. Данов " и " Бетовен ". В нея се намират Природонаучният музей на Пловдив и Ритуалният дом, паметниците на Иван Вазов и Захарий Стоянов.

Поради особената значителност на първата градска градина за озеленяването на Пловдив тя е оповестена за монумент на българската градинско-паркова просвета.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР