СНИМКА: БНТНедопустимо е немалка част от политическите партии у нас

...
СНИМКА: БНТНедопустимо е немалка част от политическите партии у нас
Коментари Харесай

Румен Радев: Недопустимо е част от партиите да гледат на армията като донор на Украйна

СНИМКА: Българска национална телевизия

Недопустимо е немалка част от политическите партии у нас да гледат на Българската войска не като поръчител за сигурността на страната, а като донор на въоръжените сили на Украйна.

Това съобщи президентът Румен Радев откакто се срещна с разбора на положението и подготовката на Въоръжените сили през 2022 година

Държавният глава прикани политиците, които насочат рецензии, че България не се е възползвала от опцията да даде остарялото си въоръжение на Украйна в подмяна на ново по стандарните на НАТО, да отговорят съответно какво въоръжение би получила Българската войска в подмяна, по кое време бихме получили новите комплекти и какъв брой би коствало доокомплектоването им.

" Тази мантра, която се насажда, че видите ли с даването на остарялото съветско въоръжение ще се решат незабавно проблемите с модернизацията и остарялото съветско въоръжение е несъстоятелна. Прозорецът към този момент е завторен, само че вероятното количество, което щяхме да получим, е незначително на фона на цялата нужда от превъоръжаване на Българската войска. Някои страни от тези триъгълни покупко-продажби получиха 15 танка - какво са 15 танка на фона на потребностите от ново въоръжение. Второ - става въпрос за заместваме остаряла техника с остаряла техника от различен вид. Трето - където няма опция за подмяна, би трябвало да предоставим съществуващите все още платформи и да закупим нови. Трябва да си ги платим и това е ясно. Така че всички, които упорстват, че с тази идея " сливи за боклук " ще се решат проблемите, да отговорят по кое време и какви комплекти бихме получили в подмяна, по какъв начин ще поддържаме персоналния състав и по кое време ще могат да бъдат предоставени нови такива платформи. Колко ще ни коства и имаме ли пари в този момент да го създадем. Затова е и моят конфликт с техните позици, защого аз, като главнокомандващ, съм задължен да упорствам отбранителният капацитет не да отслабва, а да се съхранява и развива. Истинската рационализация ще стартира едвам когато с това се заеме едно ново национално заседание и постоянно държавно управление. Но това изисква мчного старания и време, а ние към този момент закъсняхме ", сподели президентът.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР