Снимка : БНР Свирят под моите прозорци, какво се очаква

...
Снимка : БНР Свирят под моите прозорци, какво се очаква
Коментари Харесай

Не знаех, че БНР има четири оркестъра, учуди се Борисов след протеста им


Снимка: БНР

" Свирят под моите прозорци, какво се чака да направя? " Така министър председателят Бойко Борисов възропта против, по думите му, порочната процедура всеки да желае нарастване на приходите бързо и незабавно. Конкретният мотив е митингът на музикантите от БНР за почтено възнаграждение.

От думите на министър-председателя стана ясно, че до митинга - серенада, той не е подозирал за съществуването на музиканти в националното радио.

" Не знаех, че БНР има четири оркестъра ", учуди се Борисов. " С цялото ми почитание, неговият ръководител (бел. ред. - засяга шефа на БНР) би трябвало да изясни на хората, че ние единствено изпълняваме един ангажимент да дадем дотацията, която страната би трябвало да даде и оттова нататък управлението и методът, по който то разпределя парите, са си напълно негови. Не знаех, че нашето радио има четири оркестри, може би да станат пет, може и шест. Мислех, че напълно друга е неговата функционалност, само че се разбра, че имаме и четири оркестри ", установи Борисов.

По думите на премиера има пазарни правила и правила и оркестрите могат да изнасят концерти и да се устоят. Изказването му бе посрещнато с плахи овации в залата, в която се организираше полемиката " България в Еврозоната. Икономическата логичност против митовете ".

" Свириха под моите прозорци. Не знам какво се чака да направя аз? С цялото ми почитание към тях, несъмнено са прелестни музиканти, но радиото има четири оркестри, гвардейците имат, Министерство на вътрешните работи имат, в края на краищата има и пазарен принцип - изнасят се концерти, купуват се билети и се устоят. Не може за всяка тематика да става въпрос по този метод ", повтори Борисов.

Той добави, че е слушал недоволните метеоролози, а държавното управление е отпуснало 15 млн. лева за бюджета на Българска академия на науките. "... И една уважаема госпожа, която не познавам, сподели - " министър председателят ни сподели да даваме за публикации, а не за научноприложните действия ". Не бива по този начин към този момент ", зарече се Борисов.

Генералният шеф на БНР Александър Велев към този момент съобщи, че промяна на бюджета е нужна, с цел да се покачат заплатите и да се запазят музикалните сформира на радиото.

Музикалните сформира на БНР по-рано оповестиха, че получават едни от най-ниските хонорари в страната и напускането на скъпи експерти от състава на БНР към този момент е реалност, а това може да се отрази сериозно на качеството на музикалната продукция. Оркестрантите и хористите от Симфоничния оркестър, Биг бенда, Оркестъра за национална музика, Смесения хор на БНР изпратиха преди два месеца писмо до президента Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов, ръководителя на Комисията по просвета и медии в Народното събрание Вежди Рашидов, ръководителя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова и министъра на финансите Владислав Горанов. След като реакция нямаше, през последните дни те започнаха улични митинги, в това число концерти под прозорците на Министерския съвет.

Преди ден синоптиците от Българска академия на науките предизвестиха, че ще стачкуват заради несправедливото систематизиране на бюджетната дотация за тази година. Според учените, това заплашва действието на националната хидро-метеорологична работа. На уеб страницата на института е оповестено известие. В него се споделя, че поради неналичието на средства от ден на ден експерти се готвят да изоставен. Институтът няма да може да работи, което е обвързвано с националната сигурност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР